TIPS INTERVIEW

5/28/2017 09:09:00 PM

Assalamualaikum and hello.
Im back . A lot of people have been asking me for tips and tricks to ace the law interview. Firstly, this might not work all the time hahahha and bear in mind that the questions are not the same for every session/year. Last year, I went to three interviews - UiTM, UKM and UM and Alhamdulillah, I got into UiTM Law School.

So… here it goes.

BEFORE THE INTERVIEW
Documents.

Please please please prepare your documents as per what has been instructed in the webpage. Make sure it is complete and arranged accordingly. Do not jumble up all the documents. Jangan la ko datang sehelai sepinggang je dik oi. Beragak ah. This is based on my experience ya, my interview-mate tu semata-mata transkrip je bawak. Dah la letak kat dalam plastik je. Please susun your sijils tu dalam fail cantik-cantik. Ikut susunan from Asasi/STPM/Diploma - sijil masa sekolah (ie sijil berhenti sekolah, sijil ko-k) [form 4&5 saje , takpayah letak sijil dari tadika yerps]

Okay, let say takde specify what sijil to bawak kan, you guys can bawak :
  1. CV ((UKM sahaja))
  2. Transkrip
  3. Sijil tamat asasi
  4. Sijil MUET
  5. Sijil-sijil ko-k semasa Asasi
  6. Sijil SPM
  7. Sijil-sijil ko-k masa form 4&5
((but honestly, diorang tak tengok sangat pun sijil korunkss tu but prepare je la elok-elok))

Pakaian

FORMAL .
Formal means no jeans, t-shirt, shorts whatnot.
Ladies lagi manis pakai baju kurung. Baju kurung pun janganlah fancy sangat. Beshe beshe sudah. Lelaki please pakai baju kemeja + necktie. Handsome ah sikit jangan selekeh . Macam nak mengorat makwe, mesti kena hensem. Ada ko nak pakai selekeh?

Soalan yang selalu saya dapat: “Akak, wajib ke pakai black and white / Wajib ke pakai suit?”
Tidak, adik-adikku. Tak wajib. Itu atas pilihan sendiri. Masa saya pergi interview saya pakai baju kurung biasa je + tudung bawal crepe.

Makeup? Boleh aja, tapi macam baju jugak, jangan over yerpsss . Makeup yang nampak professional dan elegant gitu okay la.

//

Jangan lupa google kat mana korang kena interview tu. Research la sikit traffic tempat tu macam mana so that kau boleh agak pukul berapa nak gerak from your house and also the exact location of your tempat interview - bangunan mana etc. Dan please tidur & bangun awal.

DURING THE INTERVIEW

DATANG AWAL
Kenapa kena datang awal? Supaya kau tak gelabah . Kalau datang lambat pastu giliran kau awal tak ke kalut? Jadi datang awal. Sebab tu aku pesan supaya korang buat homework sehari/dua hari sebelum interview tu.

Breakfast
Breakfast itu penting ya. Tapi kalau kau tak biasa breakfast, minum air suam dah ah. Nanti kang sakit perut pulak.

Okay, ni part favorite semua orang
“Akak , soalan apa yang diorang tanya?”

UiTM

Please bear in mind, the interview is conducted in English (sahaja-no BM walaupun orang kata ni universiti melayu)

Soalan-soalan biasa yang dia akan tanya is:

  • Self introduction
  • Why do you want to read law
  • Why did you put UiTM as your first choice?
  • Any current issues that you know? --- akan ada follow up questions ---
  • Why must we choose you? KENAPA??

Soalan ni varies tau , takde exact format. Tapi these questions ni la yang selalu dia tanya . Ada juga dia akan tanya pasal current law issues , contoh macam sekarang (2017) ni kan pasal RUU la apa la. AVOID political issues and being biased to certain parties (tak kisahla BN ke PKR ke DAP ke, just dont.) Ada je dia tanya legal ques i.e. ‘what is the limitation period for civil cases’

My tips would be jangan ‘keras’ sangat. Posture badan , body language tu jaga lah. Interviewer tu pun nak tolong kau untuk tolong diri sendiri .

UKM

Soz soz, saya link kan korang ke @EQARLO di twitta. Qal ni my classmate during asasi and he’s currently reading law at UKM. He’s a nice guy (especially to girls)

Basically, UKM ni ada dua part of interview : written and oral interview

Written ; kena buat dua esei dalam bahasa Melayu dan bahasa Inggeris dalam masa 20 minit.

Oral ; okay, apa yang best kat UKM ni interview dia campur BM & BI tapi most of the time dalam BM la sebab Universiti Kebangsaan Malaysia dibina atas aspirasi untuk menjadikan Bahasa Melayu sebagai Bahasa ilmu. Jadi, haruslah soalannya dalam Bahasa Melayu dan BM korang pun diambil kira tau. Jangan cakap merepek sangat. Guna Bahasa formal .

UM

TAKDE FORMAT
OMG, the toughest interview ever cuz you can’t expect what questions they would ask.
Tapi basically possible Qs sama je macam UiTM.
Sorry gais.


AFTER THE INTERVIEW

Say thank you and keluar from the interview room dengan sopan yer
Balik rumah doa banyak-banyak semoga Tuhan bantu korang . Esp ramadhan ni , lagi la best nak berdoa. Sambil-sambil tu doakan aku sekali supaya Grad on Time dengan First Class Degree yerps. Amin.


//Selamat berpuasa semua!
Goodluck untuk interview korang


Kalau ada soalan boleh DM i kat @fatinmohd_ yerr

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers

Subscribe