FAQ | REQUIREMENT FOR ASASI UNDANG-UNDANG DI UITM

3/10/2016 07:20:00 PM

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera

1. Apa minimum requirement untuk masuk ke asasi undang-undang ni kak ? 




2. Kalau saya dapat 4A je boleh mohon tak ?

4A- TERMASUK Bahasa Inggeris dan 3 matapelajaran lain (tidak termasuk Matematik/Matematik Tambahan) + LULUS Bahasa Malaysia dan Sejarah + 5 Kepujian (B+,B,C+,C)

So maksudnya di sini, atleast 4A- [(english wajib atleast A-) , maths takboleh gagal , A- dalam 3 matapelajaran lain (BM ke apa ke kecuali maths/add maths) ]

3. Kebiasaannya la kan student akan pilih KPTM or UITM punya asasi undang2? And ade x peluang untuk student yg dapat B+ untuk terselit dalam asasi law eventho 2nd intake? 

Okay, kat sini dia ada tanya dua soalan.
A. Which one is better PI005 / PI007 ?

Ini bergantung kat korang sendiri lah. Nak terhadkan di UiTM sahaja atau nak terbang kemana-mana. Kebiasaannya, students akan pilih dua-dua. It's either you put PI005(E601) dulu or PI007(E600) dulu.

E600/E601 : Kod dalam UPU

B. Ada peluang tak utk student yang dapat B+ untuk terima tawaran ?

Kena specify, B+ subjek apa ? Kalau Bahasa Inggeris, tak lepas lah minimum requirement.

KALAU KORANG MASIH LAGI RASA KELIRU , boleh check korang punya kelayakan kat website ni : http://pengambilan.uitm.edu.my/e-syarat/2016 | http://www.selangkah.uitm.edu.my/

4. Berapa tahun belajar Asasi Undang-undang ?

2 Sem dik. Setahun pun tak sampai (lepas tolak cuti)

5. Kena speaking sepanjang masa ke ? Tapi English saya tak power lah kak ...

Nak seribu daya, taknak seribu dalih. Tapi jangan jadikan tak 'power' speaking sebagai halangan dan alasan korang untuk berjaya. Kelas , tutorial , buku rujukan , nota dan slide semua dalam bahasa Inggeris. Bahasa Inggeris sangat penting. Bukan untuk sambung asasi je... tapi English kan lingua franca... tapi relax la , bahasa ni senang je nak belajar. Jangan give up. Mungkin ada sesetengah lecturer yang strict sampai nak kena speaking je sampaikan tanya soalan pun kena dalam bahasa Inggeris . Tapi, so far my lecturers are flexible. They can accept bilingual. So, no worries but you still need to brush up your skills. Lagipun nak jadi lawyer kan........ usaha lebih ler....

+ Kena ambik MUET tau nanti untuk ke degree . Kalau nak sambung law , atleast Band 4 . So, nak taknak kena practice gak lah English tu

6. Perlu apply PTPTN? 

Tak perlu ! Dapat elaun bebeh .. RM 1960 per sem gittuw

7. Elaun tu buatpe je ?

Bayar yuran , yuran kolej , makan minum korang sepanjang asasi , buku dan sebagainya. Jangan ko gi beli latest gadget lak. Kang hujung sem makan rumput je lah.

Jangan membazir. Please. Jangan membazir duit elaun beli benda tak senonoh ... make up etc ... nak pulak Alamanda dengan IOI City Mall dekat je dengan Kampus Dengkil ni ... kalau boleh, bahagikan siap-siap duit kome tu.

8. Lecturer okay ke ?

Nasib ko lah. Hahahhaha
Gurau je. Lecturer semuaaaaa okay. Tapi kau jangan bantai panggil cikgu pulak. Panggil Mr xx/Mdm/Sir/Dr/Prof
Lecturer okay , kalau korang pun okay. Janganlah nak biasakan diri ponteng kelas, lewat dsb. Sebab kehadiran sangat penting hokayy
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
9. LAW susah tak ?

Ada ke benda senang dalam dunia dik oiii... tapi.. undang-undang ni sesuatu yang baru yang korang takde basic langsung tau. So, jangan memain all the time. Kalau korang rasa korang pandai, ada ramai lagi orang pandai yang korang akan jumpa kat universiti ni. So, get ready to face the challengessss
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">UPDATE
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">10. Kalau dapat B/C/D untuk Bahasa Inggeris boleh apply tak?
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">Syarat kelayakan kata at least A-. so...
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">11. Boleh tak bangsa lain mohon asasi?
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">So sorry, but asasi untuk kaum melayu dan bumiputra sahaja. tapi jangan risau, peluang untuk ke universiti tidaklah tertutup sepenuhnya. Kalau betul-betul minat law, saya cadangkan sambung matriks/diploma/stpm. Ataupun boleh pergi IPTS (tapi mahal la)
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">12. Kalau add maths takde? / Kalau add maths G tapi Maths okay cane?
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">Salah satu kena credit. Maths ATAU Add Maths
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">13. Saya dapat 4/5/6 A dan lepas requirement. Layak tak?
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">Layak untuk apply kalau lepas requirement. Tapi dapat atau tak tu no comment. Doa banyak-banyak ye sebab pelajar straight As bukan sorang dua 
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">

boleh email saya di xirplxne@yahoo.com
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">

You Might Also Like

80 comments

  1. hi. kalau dapat 3As? i mean 3As including english. english saya solid A. ada harapan tak dapat 2nd intake? cause saya minat sgt nak pursue study dlm bidang law T^T

    ReplyDelete
  2. @Anonymous req nak 5A. untuk second intake, saya tak pasti , tapi rasanya syarat yang sama jugak. apa kata sambung form 6, then degree baru read law ?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. Nak tanya kalau ada failed subjet sem 1, macam mana procedure nak repeat subject tu? Ada extra class di sem 2 ke macam mana? And result dia pulak macam mana nanti in the end of foundation? Thanks :'))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Saya tak pasti prosedurnya macam mana , tapi tak silap saya kena ambil masa final exam Part 2. Ye, ada extra classes during Sem 2. Result dia ambik markah paling tinggi (ie before this C- and after repeat dapat B+, so B+ yg akan ditulis atas transkrip)

      Delete
  4. helo,asasi yg uitm offer ni tuk bumiputera je ke?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum,nak tanya untuk asasi undang-undang takde temuduga ke?memang completely based on result?saya nak apply asasi undang-undang tapi saya dapat 3As je including English.Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Takde. Asasi TESL je ada interview
      3As ni... hm based on min req tu kena at least 4A + other things
      Macam susah sikit lah...

      Kalau betul-betul nak read law boleh je tapi bukan melalui asasi la, probably melalui jalan Diploma/STPM :)

      Delete
  6. Assalamualaikum kak..syr mmg berminat nak amik asasi law kat uitm ni tapi sya hanya ada 2A english and science..yg subject lain smua B and B+ including sejarah..kene buat rayuan ke untuk kes sye ni? This is one of my ambition agaknya boleh lepas tak? I really hoping for respond..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Susah sikit la awak kalau minimum requirement tu tak lepas.
      Rayuan pun saya tak berani nak jamin sebab ramai gilaaaaa dapat at least 6As. So...
      Tapi jangan frust, sebab nak sambung degree law ni from STPM/Diploma pun boleh.
      Nasihat saya, kalau tak lepas UPU tu, sambung je lah STPM(kalau dapat tawaran) and then untuk peringkat degree nanti mohon lah LLB.
      Kena usaha lebih.

      Delete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum sis ,sye nk tnye few quest ni ....
    1)E0600(kpm) ,sambung degree kt uitm jugak boleh ke?tpi,course lain
    2)E0601 ,kalu pointer cntik ,tpi degree nk course lain ,xnk law ,boleh ke?
    3)E0601 ,kalu pointer x cntik ,uitm bgi choices x untuk smbung degree course lain or kena repeat?
    Hrp sis boleh bntu mnjwb prsoalan yg dok brlegar dlm minda ni, hehehe ,tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.

      1. Boleh
      2. Boleh
      3. Ada pilihan lain ie admin studies etc

      Delete
  9. Kak, kalau dapat 3A pastu saya ambil asasi Tesl dulu then kalau dapat pointer bagus and Muet tinggi boleh tak kalau saya tukar course kepada law? Kalau ikut result spm skrg xleh amik law so saya ingt nak amik asasi Tesl dulu. Another choice is for me to take stpm, but my family are against with this idea since they said stpm is very difficult. Kalau saya ambil Tesl dulu, nanti terlepas ke pelajaran asasi undang-undang? (What if saya belajar balik pelajaran yg tertinggal tu?) Saya nak sangat belajar law ni and teringin juga masuk university immediately.. Then, kalau saya ambil tukar course law, saya akan jadi freshmen balik atau sambung degree law terus?? Pening lah kak, tolong reply yaaaaa... Pls help meee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak berapa jelas la soalan awak ni
      Saya rasa awak nak tanya sama ada awak boleh read law (degree) ke tak after asasi tesl kan?
      Saya rasa takde masalah kot?

      tudents must fulfill the General entry requirement of the university and the specific requirement of the programme.

      a. Obtained minimum CGPA 3.00 in STPM / equivalent with grade B (GPA 3.00) in three (3) subjects including General Paper

      AND

      Pass SPM/equivalent with credit of a minimum 3B for English and grade 6C in Mathematics/Additional Mathematics OR Obtained CGPA minimum 3.00 in Asasi UITM/PASUM/Matriculation with grade B (GPA 3.00) in three (3) subjects

      AND

      b. Pass SPM/equivalent with credit of a minimum 3B for English and grade 6C in Mathematics/Additional Mathematics

      OR

      c. Diploma from UiTM with a CGPA of 2.5 (place are limited and according to merit)

      OR

      d. Obtained Asasi Undang-Undang UiTM with the minimum CGPA 3.00;

      AND

      e. All must registered for MUET and achieved the minimum requirement for MUET Band 4

      Delete
  10. Salam and hi akak :)
    Saya calon SPM2K16 and baru dapat result. Tapi result saya kurang bagus. Saya cuma dapat 6A's dan 2B+ which is BI and Math. So memang takde peluang la ye sebab BI saya B+? Hm sob sob :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam and hi.
      hm, banyak lagi ruang dan peluang utk read law; walaupun bukan through asasi mungkin boleh guna jalan diploma/stpm

      Delete
  11. hai kak fatin,

    Saya nak tanya, apa perbezaan asasi kptm dgn uitm? Saya faham kalau ambil kptm boleh sambung ke uni lain tapi kalau kat uitm boleh sambung kat uitm je. Saya just nak tahu perbezaan antara dua tu. thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Unknown.
      Awak dah menjawab soalan sendiri.
      Takde beza apa pun , belajar benda sama etc
      Yang lain tu lepas tamat asasi.
      KPTM kena apply untuk further degree melalui UPU tapi UiTM boleh mohon melalui penerapan ke UiTM

      Delete
  12. hi,
    masa belajar kat asasi dengkil, boleh guna laptop ke? kalau nak pakai baju selain baju kurung (sprti sweatshirt, tshirt yg sopan) boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Munira
      Boleh, laptop tu memang essential pun untuk buat assignment, research etc
      Boleh je, asalkan ikut sahsiah rupa diri UiTM udoh ler

      Delete
  13. Hi thanks for giving such important insights about Foundation of Law and even the campus itself. It is really helpful for students eyeing for this course. By the way, if my results is 5A including Maths and English, but I have a D for Chemistry, will it by any chance minimise or tarnish my opportunities to pursue Law in UiTM? Thanks in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Jerry,

      As far as I'm concerned, the grade will actually affect your merit in the UPU system. I dont think it will tarnish your opportunity/probability of getting into asasi law but yeahh it will be a bit tough (the competition) .
      I wish you all the best :)

      Delete
  14. hye,if i got 4 A and B+ for english,is there any chance to enter in second intake?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Requirement nak A for English
      Second intake pun guna the same requirement

      Delete
  15. Hello sis,I got 5a for my spm including bi and mathematics.unfortunately I got D for my additional mathematic.does this result will affect my probability/chance to pursue my studies in law.tbh law is my first option in upu and I really want to futher my studies in this course.thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. as long as you pass the minimum requirement, should be okay la
      however it might affect your merit
      doa banyak-banyak. Goodluck!

      Delete
  16. Akak, sy dapat tawaran untuk asasi law (kptm) dan sy nak tnye, cara berpakaian semasa kuliah mcm mana, apa yg perlu dibawa? Maklumlah sy ni tk prnh duduk asrama. Lps tu ada peraturan ke dri segi pemakaian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Formal, semi formal
      Baju kurung, blaus , tshirt semua okay asalkan sopan dan tak mencolok mata

      Delete
    2. Thanks akak. Lgi satu nak tnya, sy daftar 24/5 ni jadi buku yg diperlukan nak beli dkt mne?

      Delete
  17. Assalamualaikum kak. Saya dapat asasi undang-undang (kptm). Saya tahu kerjaya dalam bidang ni luas jadi boleh tak akak terangkan sebab saya masih kurang jelas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Sofea
      Banyak youuu
      Lawyer, in house lawyer, paralegal, judge, lecturer, prosecutor
      taknak kerja dalam legal field pun boleh
      polis, askar etc

      untuk saya specifically explain each and every job prospect tu banyak sangat.

      Delete
  18. Assalamualaikum kak saya nak tanya kalau asasi law in uitm total student around berapa and dia divided into classes tak? If it does berapa orang per class eh? Tq 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Ramai dan dia akan bahagikan mengikut kumpulan (kelas) . satu kelas around 25-27 students

      Delete
  19. Hai. Assalamualaikum. Akak tau tak bila permohonan dibuka untuk intake nov 2017?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai waalaikumussalam
      sorry, saya tak sure sebab tarikh dia berbeza each year.

      Delete
  20. addmaths die kira jgk ke huhuhu

    ReplyDelete
  21. Kalau tak ambil add maths bole apply untuk asasi undang undang ka atau perlu add maths untuk masuk ke dalam asasi tersebut?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Tapi Maths kena credit (at least C) sebab syarat kelayakan dia credit utk maths ATAU add maths

      Delete
  22. Saya nk tanya..Kalau dapat 8A termasuk english smua tu tapi add maths sekadar lulus saja dan bukan kredit.Boleh dpt ker course law ni? 😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Add maths ATAU maths. Boleh apply utk asasi

      Delete
  23. Hai sy nk tnya. Saya bru ja dpt result spm hrini. Sy dpt 4A. Malangnya sy dpt c+ utk subjek BI. Mcm mna ye ? Ada peluang ke utk sambung law.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takboleh apply asasi law sebab they require at least A-.
      Tapi boleh opt for diploma/matriks/stpm dan sambung degree in law.

      Delete
  24. Saya nak tanya, saya dapat 6A dlm Spm baru-baru ni. Saya dapat A solid for BI and A- for Maths. Tpi saya dapat D untuk ADDMATHS. Jdi, saya masih boleh diterima ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Requirement: maths ATAU addmaths. So salah satu tu kena credit. Boleh apply. Terima atau tak tu doa la banyak banyak semoga dipermudahkan.

      Delete
  25. Saya dpt 6A dlm SPM. BI: A solid Maths: A-
    Tp, Addmaths: D.
    Masih boleh apply ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Requirement: addmaths ATAU maths.

      Delete
  26. hi nk tnya,kalau result spm tk lepas nak apply asasi law,then apply diploma tpi yg law pnya,how? is there any other than upu pnya? or diploma hnya boleh apply dkt upu pnya wbsite?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utk IPTA boleh apply kat UPU sahaja. Selain UPU tu IPTS.

      Delete
  27. Apakah subject2 yg dipelajari bagi asasi undang undang?

    Adakah pelajar2 lelaki dikenakan memakai baju hitam putih ke kelas? Tak boleh ke memakai T shirt saja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Malaysian Legal System, a bit on torts,criminal and contract. English, economy, and tasawwur islam.

      Boleh pakai t-shirt berkolar. Baju hitam putih tu tak wajib pun. Pakaian kena kemas. No selipar.

      Delete
  28. Haloo kak.. kalau result 5A.. tapi BI saya cuma dapat B saja... Masih berkelayakankah..?? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haloo. Sorry, the requirement is at least A-

      Delete
  29. Salam kak, baru baru ni saya dapat result spm 5As dan layak untuk apply foundation law ni, tapi addmath saya E, ada probability tak saya dapat tawaran foundation law ni? Maths saya A- Kalau dekat class akak tu kan or students asasi law yang lain, ada tak yang results diaorang lebih kurang saya? Saya harap sangat dapat asasi law ni kak, doakan untuk saya si penulis comment ini :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.
      Dapat tak dapat ni tak berani jamin . Ramai je 5As and above. Most of us dulu pun cemtu. Tak semua pun dapat straight As.
      InsyaAllah. Semoga cita cita awak tercapai dan segala urusan awak dipermudahkan. Amin :D

      Delete
  30. Hi. Thank you for the informative blog. I'd like to ask you a few questions about the campus and dresscode.

    1. Is there a specific campus for foundation in law? Or will we be placed at random?

    2. Will a Muslim student be demanded to wear hijab?

    3. How is the accomodation? Can we guarantee to have a room with a person we know if we register together?

    Thank you. I'm a bit nervous about this as it'll be my first time in such environment.I've read quite a rew blogs written by people who had taken their foundation in law and most said that they were implemented to wear hijab which I'm not yet ready for. Hopefully Allah ease us all.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello.

      1. UiTM Dengkil is the campus for all foundation students.

      2. No.

      3. It is comfortable . 2 persons per room, 6 persons per house. It is upon the discretion of the officer during the registration but I think it is possible to have your friend as your roommate. Make sure you came together during the college registration.

      Good luck!

      Delete
  31. slm.brp kos pngajian law?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam.
      yuran pengajian less than 500. Yuran kolej 420. In total less than Rm1000

      Delete
    2. first semester yuran pengajian tu dalam 700+. Second sem murah sikit dalam 400+. Tapi yuran kolej fixed at rm420 .
      So in total dalam RM2000+ untuk kedua dua sem.
      p/s : Asasi students dapat elaun RM1900+ per sem so, dapatlah nak bantu bayar yuran tu

      Delete
  32. Hi. Just nak tanya betul ke now the allowance of RM1900 tu only applicable for those yang parents with income of RM10k and below?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi. tak betui; semua pelajar dapat elaun asasi

      Delete
    2. Hi sis. im sorry, but fakta tersebut betul. Mulai batch 2017 penerimaan elaun hanya untuk family under rm10k sahaja.

      Delete
    3. terima kasih untuk maklumat tersebut :)

      Delete
  33. Hi akak spm baru2 ni saya dapat 5A. BI saya dapat A+ manakala maths A dan add maths B. Agaknya saya dpt tak untuk first intake? Dulu kawan akak ada tak yg dpt 5A dan dpt asasi law ni? Thank you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hii. Boleh apply tapi utk dapat tu taktahu la since competition kan banyak. Ada je yang dapat 5As. Doa banyak2. Goodluck

      Delete
  34. Are asasi tesl students qualified to apply uitm LLB?
    Do u have any experience on that? I mean when it comes to tesl students that pursue their degree in law at uitm or any other public
    universities? Really need ur help on this! Tq wassalam

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Hairie. I'm not so sure but I've checked with Selangkah @UiTM. The requirement are as follow: CGPA 3.00, pass SPM , credit for English & Maths, MUET Band 4 + pass the interview conducted by the faculty.
      as far as i know, takde lagi students from asasi tesl pursuing law degree in UiTM.
      You can actually check whether you are qualified to this programme or not through e-Syarat tab at pengambilan.uitm.edu.my

      Delete
  35. Hi akak. Sorry. Nak Tanya sikittttttt jeeeeeee. Asasi law Ada temuduga ke? Takk kan? Lain lahh asasi lain macam asasi TESL kan?

    ReplyDelete
  36. Hi akak. Nak tanya sikit untuk setiap semester di degree uitm dia akan amik berapa students ye ? thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. no fixed number. tapi setahu saya takde la lebih dari 350 students. kalau saya silap maaf

      Delete
  37. hi kak, nak tanya sikit utk setiap semester degree dia akan amik berapa pelajar utk uitm shah alam ?

    ReplyDelete
  38. hi akak nak tanya dulu asasi law ni pilihan akak yang ke berapa? Saya baru2 ni ada letak asasi tesl sebagai pilihan kedua dan asasi law pilihan pertama tapi malangnya saya tak dpt asasi tesl walapun BI saya A+n maths saya A dan sunject lain semua kredit(saya dpt 5a).Rakan saya yang result dia sama ngan saya dpt interview huhu.Agaknya sebab dia ambil pilihan pertama saya ke? ok tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. pilihan pertama. ya, sebab dia kan sistem automatik. kalau pass requirement utk first choice tu dia proceed la. Kalau tak lepas dia akan tengok pilihan kedua dan seterusnya

      Delete
  39. Assalam sis. I got 4As in SPM which is Sej A and the others are BI,BM and PAI. Those are A-. I got C for Maths but i failed in Addmaths. Is there any possibility for second intake based on my result? I really eager to take law course bcs i'm bloody interested in English and History subjects. I hope you'll answer my curiosity.

    ReplyDelete
    Replies
    1. requirement nak A untuk english and maths.

      Delete
  40. salam saya nak sangat asasi dengkil tapi haritu result upu keluar saya tidak berjaya eventho result saya 7A2B+ saya nak tanya untuk asasi kejuruteraan still ada sec intake ke ? tapi saya dah buat rayuan agak agak diterima tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      saya tak sure untuk asasi kejuruteraan tapi kalau asasi undang-undang memang ada second intake. doa la banyak2 semoga dapat rayuan tu. goodluck

      Delete

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers