FAQ | REQUIREMENT FOR ASASI UNDANG-UNDANG DI UITM

3/10/2016 07:20:00 PM

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera

1. Apa minimum requirement untuk masuk ke asasi undang-undang ni kak ? 




2. Kalau saya dapat 4A je boleh mohon tak ?

4A- TERMASUK Bahasa Inggeris dan 3 matapelajaran lain (tidak termasuk Matematik/Matematik Tambahan) + LULUS Bahasa Malaysia dan Sejarah + 5 Kepujian (B+,B,C+,C)

So maksudnya di sini, atleast 4A- [(english wajib atleast A-) , maths takboleh gagal , A- dalam 3 matapelajaran lain (BM ke apa ke kecuali maths/add maths) ]

3. Kebiasaannya la kan student akan pilih KPTM or UITM punya asasi undang2? And ade x peluang untuk student yg dapat B+ untuk terselit dalam asasi law eventho 2nd intake? 

Okay, kat sini dia ada tanya dua soalan.
A. Which one is better PI005 / PI007 ?

Ini bergantung kat korang sendiri lah. Nak terhadkan di UiTM sahaja atau nak terbang kemana-mana. Kebiasaannya, students akan pilih dua-dua. It's either you put PI005(E601) dulu or PI007(E600) dulu.

E600/E601 : Kod dalam UPU

B. Ada peluang tak utk student yang dapat B+ untuk terima tawaran ?

Kena specify, B+ subjek apa ? Kalau Bahasa Inggeris, tak lepas lah minimum requirement.

KALAU KORANG MASIH LAGI RASA KELIRU , boleh check korang punya kelayakan kat website ni : http://pengambilan.uitm.edu.my/e-syarat/2016 | http://www.selangkah.uitm.edu.my/

4. Berapa tahun belajar Asasi Undang-undang ?

2 Sem dik. Setahun pun tak sampai (lepas tolak cuti)

5. Kena speaking sepanjang masa ke ? Tapi English saya tak power lah kak ...

Nak seribu daya, taknak seribu dalih. Tapi jangan jadikan tak 'power' speaking sebagai halangan dan alasan korang untuk berjaya. Kelas , tutorial , buku rujukan , nota dan slide semua dalam bahasa Inggeris. Bahasa Inggeris sangat penting. Bukan untuk sambung asasi je... tapi English kan lingua franca... tapi relax la , bahasa ni senang je nak belajar. Jangan give up. Mungkin ada sesetengah lecturer yang strict sampai nak kena speaking je sampaikan tanya soalan pun kena dalam bahasa Inggeris . Tapi, so far my lecturers are flexible. They can accept bilingual. So, no worries but you still need to brush up your skills. Lagipun nak jadi lawyer kan........ usaha lebih ler....

+ Kena ambik MUET tau nanti untuk ke degree . Kalau nak sambung law , atleast Band 4 . So, nak taknak kena practice gak lah English tu

6. Perlu apply PTPTN? 

Tak perlu ! Dapat elaun bebeh .. RM 1960 per sem gittuw

7. Elaun tu buatpe je ?

Bayar yuran , yuran kolej , makan minum korang sepanjang asasi , buku dan sebagainya. Jangan ko gi beli latest gadget lak. Kang hujung sem makan rumput je lah.

Jangan membazir. Please. Jangan membazir duit elaun beli benda tak senonoh ... make up etc ... nak pulak Alamanda dengan IOI City Mall dekat je dengan Kampus Dengkil ni ... kalau boleh, bahagikan siap-siap duit kome tu.

8. Lecturer okay ke ?

Nasib ko lah. Hahahhaha
Gurau je. Lecturer semuaaaaa okay. Tapi kau jangan bantai panggil cikgu pulak. Panggil Mr xx/Mdm/Sir/Dr/Prof
Lecturer okay , kalau korang pun okay. Janganlah nak biasakan diri ponteng kelas, lewat dsb. Sebab kehadiran sangat penting hokayy
<80 -="" .="" ambil="" bisa="" di-barred="" dong="" exam="" from="" kehadiran="" korang="" nggak="" p="" rugilah="">
9. LAW susah tak ?

Ada ke benda senang dalam dunia dik oiii... tapi.. undang-undang ni sesuatu yang baru yang korang takde basic langsung tau. So, jangan memain all the time. Kalau korang rasa korang pandai, ada ramai lagi orang pandai yang korang akan jumpa kat universiti ni. So, get ready to face the challengessss


KALAU ADA SOALAN LAGI, SILA KOMEN KAT BAWAH YOWW

You Might Also Like

37 comments

  1. hi. kalau dapat 3As? i mean 3As including english. english saya solid A. ada harapan tak dapat 2nd intake? cause saya minat sgt nak pursue study dlm bidang law T^T

    ReplyDelete
  2. @Anonymous req nak 5A. untuk second intake, saya tak pasti , tapi rasanya syarat yang sama jugak. apa kata sambung form 6, then degree baru read law ?

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum. Nak tanya kalau ada failed subjet sem 1, macam mana procedure nak repeat subject tu? Ada extra class di sem 2 ke macam mana? And result dia pulak macam mana nanti in the end of foundation? Thanks :'))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Saya tak pasti prosedurnya macam mana , tapi tak silap saya kena ambil masa final exam Part 2. Ye, ada extra classes during Sem 2. Result dia ambik markah paling tinggi (ie before this C- and after repeat dapat B+, so B+ yg akan ditulis atas transkrip)

      Delete
  4. helo,asasi yg uitm offer ni tuk bumiputera je ke?

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum,nak tanya untuk asasi undang-undang takde temuduga ke?memang completely based on result?saya nak apply asasi undang-undang tapi saya dapat 3As je including English.Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Takde. Asasi TESL je ada interview
      3As ni... hm based on min req tu kena at least 4A + other things
      Macam susah sikit lah...

      Kalau betul-betul nak read law boleh je tapi bukan melalui asasi la, probably melalui jalan Diploma/STPM :)

      Delete
  6. Assalamualaikum kak..syr mmg berminat nak amik asasi law kat uitm ni tapi sya hanya ada 2A english and science..yg subject lain smua B and B+ including sejarah..kene buat rayuan ke untuk kes sye ni? This is one of my ambition agaknya boleh lepas tak? I really hoping for respond..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Susah sikit la awak kalau minimum requirement tu tak lepas.
      Rayuan pun saya tak berani nak jamin sebab ramai gilaaaaa dapat at least 6As. So...
      Tapi jangan frust, sebab nak sambung degree law ni from STPM/Diploma pun boleh.
      Nasihat saya, kalau tak lepas UPU tu, sambung je lah STPM(kalau dapat tawaran) and then untuk peringkat degree nanti mohon lah LLB.
      Kena usaha lebih.

      Delete
  7. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum sis ,sye nk tnye few quest ni ....
    1)E0600(kpm) ,sambung degree kt uitm jugak boleh ke?tpi,course lain
    2)E0601 ,kalu pointer cntik ,tpi degree nk course lain ,xnk law ,boleh ke?
    3)E0601 ,kalu pointer x cntik ,uitm bgi choices x untuk smbung degree course lain or kena repeat?
    Hrp sis boleh bntu mnjwb prsoalan yg dok brlegar dlm minda ni, hehehe ,tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam.

      1. Boleh
      2. Boleh
      3. Ada pilihan lain ie admin studies etc

      Delete
  9. Kak, kalau dapat 3A pastu saya ambil asasi Tesl dulu then kalau dapat pointer bagus and Muet tinggi boleh tak kalau saya tukar course kepada law? Kalau ikut result spm skrg xleh amik law so saya ingt nak amik asasi Tesl dulu. Another choice is for me to take stpm, but my family are against with this idea since they said stpm is very difficult. Kalau saya ambil Tesl dulu, nanti terlepas ke pelajaran asasi undang-undang? (What if saya belajar balik pelajaran yg tertinggal tu?) Saya nak sangat belajar law ni and teringin juga masuk university immediately.. Then, kalau saya ambil tukar course law, saya akan jadi freshmen balik atau sambung degree law terus?? Pening lah kak, tolong reply yaaaaa... Pls help meee.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya tak berapa jelas la soalan awak ni
      Saya rasa awak nak tanya sama ada awak boleh read law (degree) ke tak after asasi tesl kan?
      Saya rasa takde masalah kot?

      tudents must fulfill the General entry requirement of the university and the specific requirement of the programme.

      a. Obtained minimum CGPA 3.00 in STPM / equivalent with grade B (GPA 3.00) in three (3) subjects including General Paper

      AND

      Pass SPM/equivalent with credit of a minimum 3B for English and grade 6C in Mathematics/Additional Mathematics OR Obtained CGPA minimum 3.00 in Asasi UITM/PASUM/Matriculation with grade B (GPA 3.00) in three (3) subjects

      AND

      b. Pass SPM/equivalent with credit of a minimum 3B for English and grade 6C in Mathematics/Additional Mathematics

      OR

      c. Diploma from UiTM with a CGPA of 2.5 (place are limited and according to merit)

      OR

      d. Obtained Asasi Undang-Undang UiTM with the minimum CGPA 3.00;

      AND

      e. All must registered for MUET and achieved the minimum requirement for MUET Band 4

      Delete
  10. Salam and hi akak :)
    Saya calon SPM2K16 and baru dapat result. Tapi result saya kurang bagus. Saya cuma dapat 6A's dan 2B+ which is BI and Math. So memang takde peluang la ye sebab BI saya B+? Hm sob sob :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam and hi.
      hm, banyak lagi ruang dan peluang utk read law; walaupun bukan through asasi mungkin boleh guna jalan diploma/stpm

      Delete
  11. hai kak fatin,

    Saya nak tanya, apa perbezaan asasi kptm dgn uitm? Saya faham kalau ambil kptm boleh sambung ke uni lain tapi kalau kat uitm boleh sambung kat uitm je. Saya just nak tahu perbezaan antara dua tu. thank you

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Unknown.
      Awak dah menjawab soalan sendiri.
      Takde beza apa pun , belajar benda sama etc
      Yang lain tu lepas tamat asasi.
      KPTM kena apply untuk further degree melalui UPU tapi UiTM boleh mohon melalui penerapan ke UiTM

      Delete
  12. hi,
    masa belajar kat asasi dengkil, boleh guna laptop ke? kalau nak pakai baju selain baju kurung (sprti sweatshirt, tshirt yg sopan) boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Munira
      Boleh, laptop tu memang essential pun untuk buat assignment, research etc
      Boleh je, asalkan ikut sahsiah rupa diri UiTM udoh ler

      Delete
  13. Hi thanks for giving such important insights about Foundation of Law and even the campus itself. It is really helpful for students eyeing for this course. By the way, if my results is 5A including Maths and English, but I have a D for Chemistry, will it by any chance minimise or tarnish my opportunities to pursue Law in UiTM? Thanks in advance :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Jerry,

      As far as I'm concerned, the grade will actually affect your merit in the UPU system. I dont think it will tarnish your opportunity/probability of getting into asasi law but yeahh it will be a bit tough (the competition) .
      I wish you all the best :)

      Delete
  14. hye,if i got 4 A and B+ for english,is there any chance to enter in second intake?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Requirement nak A for English
      Second intake pun guna the same requirement

      Delete
  15. Hello sis,I got 5a for my spm including bi and mathematics.unfortunately I got D for my additional mathematic.does this result will affect my probability/chance to pursue my studies in law.tbh law is my first option in upu and I really want to futher my studies in this course.thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. as long as you pass the minimum requirement, should be okay la
      however it might affect your merit
      doa banyak-banyak. Goodluck!

      Delete
  16. Akak, sy dapat tawaran untuk asasi law (kptm) dan sy nak tnye, cara berpakaian semasa kuliah mcm mana, apa yg perlu dibawa? Maklumlah sy ni tk prnh duduk asrama. Lps tu ada peraturan ke dri segi pemakaian?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Formal, semi formal
      Baju kurung, blaus , tshirt semua okay asalkan sopan dan tak mencolok mata

      Delete
    2. Thanks akak. Lgi satu nak tnya, sy daftar 24/5 ni jadi buku yg diperlukan nak beli dkt mne?

      Delete
  17. Assalamualaikum kak. Saya dapat asasi undang-undang (kptm). Saya tahu kerjaya dalam bidang ni luas jadi boleh tak akak terangkan sebab saya masih kurang jelas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam Sofea
      Banyak youuu
      Lawyer, in house lawyer, paralegal, judge, lecturer, prosecutor
      taknak kerja dalam legal field pun boleh
      polis, askar etc

      untuk saya specifically explain each and every job prospect tu banyak sangat.

      Delete
  18. Assalamualaikum kak saya nak tanya kalau asasi law in uitm total student around berapa and dia divided into classes tak? If it does berapa orang per class eh? Tq 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Ramai dan dia akan bahagikan mengikut kumpulan (kelas) . satu kelas around 25-27 students

      Delete
  19. Hai. Assalamualaikum. Akak tau tak bila permohonan dibuka untuk intake nov 2017?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai waalaikumussalam
      sorry, saya tak sure sebab tarikh dia berbeza each year.

      Delete
  20. addmaths die kira jgk ke huhuhu

    ReplyDelete

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers