Asasi Undang-undang UiTM

1/13/2016 12:21:00 AM

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera


ASASI NI APA?


Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada matrikulasi. Berbeza dengan matrikulasi yang ada untuk sains, teknikal dan akaun , asasi ada juga menawarkan bidang TESL , Undang-undang dan Kejuruteraan.

Seperti matrikulasi, pelajar asasi juga mendapat elaun iaitu sebanyak RM 1960 (matriks dapat RM1250 je dan dibayar bulan-bulan. Asasi diberi lump sum) . Memandangkan korang dah dapat elaun di awal sem sebanyak tu, maka pandai-pandailah mengatur belanja. Jangan membazir sangat woi nanti makan maggi je hujung sem.

Selain daripada UiTM , Universiti Malaya (UM), Universiti Pertahanan Malaysia (UPNM) , Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Islam Antarabangsa (UIA/IIUM) turut menawarkan peringkat pengajian asasi.

Paling banyak pilihan bidang, IIUM tapi, CFS (center of foundation) dema ni dua (2) tahun tau.

UM hanya menawarkan bidang sains dan dikenali sebagai PASUM-Pusat Asasi UM.

UPNM ada Asasi Perubatan, Asasi Pengurusan dan Strategi danAsasi Kejuruteraan dan Teknologi yang memerlukan korang untuk menjalani temuduga. Life korang bukanlah sebagai civillian dah. Dah jadi askar (pegawai kadet) woiii , dan dapat elaun.

Di UPM, ada Asasi Sains Pertanian (ASPER). Maaflah, takda member kat ASPER ni so, I dont have much information at hand.

Last but not least, UiTM di Hatiku... hehehehe .. ada 4 bidang - Sains, Kejuruteraan, Undang-undang dan TESL. Untuk TESL ada tumuduga. //kiterang gelarkan diri sendiri sebagai ASiD (Asasi Dengkil)

Manakala untuk Asasi Undang-undang (aku ler tu) ada dua pecahan, PI005 dan PI007. Apa beza kedua-dua ni ? Baiklah, sila baca betul-betul. Semasa korang mengisi borang UPU tu nanti, make sure pilih kod yang betul either E600 atau E601. Untuk memilih PI005 , sila pilih E601 dan untuk memilih kod PI007 sila pilih E600. PI005 merupakan kod Asasi Undang-Undang UiTM manakala PI007 pula untuk Asasi Undang-Undang KPTM. eh ape ni macam anak tiri pulak KPTM ni. Bukan gitu.

Kedua-dua kod ni ada kelebihannya. Untuk PI005, korang hanya boleh menyambung pelajaran pada peringkat degree di UiTM sahaja. PI007 pula, peluang lebih terbuka untuk menyambung pelajaran di universiti-universiti yang lain.

Students with a CGPA of 3.00 and above and achieve Band 4 for MUET will be absorbed into the Bachelor of Laws (Honours) - LW 224 in UiTM-- see betapa beruntungnya pelajar PI005 ! Tapi, awak kena jaga pointer ler kalau tak, bye bye. Tapi kalau taknak read law, boleh apply untuk program ijazah yang lain (kecuali bidang sains ler)

Seterusnya, PI007. Kamu berpeluang untuk menyambung pelajaran di universiti lain. Kot ler boring dengan UiTM , hah pergilah universiti lain ~

Maklumat tambahan, untuk asasi undang-undang ada dua ambilan. Bulan jun dan september.

APA YANG KAMI (PI005&PI007) BELAJAR ?


Untuk semester pertama asasi undang-undang ada 7 subjek iaitu:

1.    ELC080
English for Foundation Studies - subjek ni sebenarnya macam MUET which consist of speaking, reading, listening and writing elements. Belajar cemana nak ace MUET. Yelah , kan MUET sangat penting untuk permohonan ke peringkat degree
2.    ELC091:
Critical Reading and Reasoning for Foundation Studies - subjek ni mengajar kita untuk berfikir secara kritikal (cemana nak cari claim, reasons and evidence in a passage blablabla) tak susah pun
3.    CSC134:
Computers and Information Processing - belajar basic dalam IT . Subjek ni menarik kalau korang minat. Kira macam escape kejap lah daripada stress belajar subjek law yang lain tu
4.    LAW038:
 Legal Research and Information Processing Skills-THE EASIEST SUBJECT. Senang nak score A-dengan syarat kau revise la. Belajar tentang library, citation APA dan MLA.
5.    LAW012:
 Introduction To Law 1 – Subjek ni … banyak ajar tentang ahli falsafah undang-undang. Mana datangnya undang-undang tu. Nanti korang akan jumpa la nama-nama macam Winston Churchill, Max Webber, HLA Hart.
6.    LAW016
Introduction to Malaysian System of Government and Politics – BEST. Serious best. Sebab, first part korang dah belajar dalam sejarah di sekolah menengah. Second part, korang belajar tentang jenis-jenis kerajaan yang wujud, system yang digunakan oleh Kerajaan Malaysia dan apa yang ada dalam sistem tu. Contohnya, demokrasi kan ada tiga organ penting – judiciary, executive & legislative. Dalam subjek ni jugak korang belajar tentang doktrin pengasingan kuasa (it sounds so awkward in bahasa xD)
7.    CTU085
Tasawwur Islam – Untuk semester pertama kena hafal surah al-Mulk. Kalau korang kenal Ustazah Asmak Husin , hah itulah ustazah aku untuk subjek ni. Dia insan yang sangat fun, biasalah ‘retis’



Semester kedua pula, ada 8 subjek . Tambah satu jerr

1.    ELC092
Communicative Skills for Foundation Studies – Persuasive Speech, Forum dan Debate. Subjek ni takde final exam. 100% bercakap je . Masa ni lah nak asah bakat. Kata nak jadi lawyer....
2.    ELC093
Academic Writing for Foundation Studies – Ada dua term paper yang korang kena buat + final exam. Kalau elc092 subjek bercakap, ni pulak subjek menulis.
3.    CTU086
Asas-asas Syariah – fiqh, syariah ; fiqh ibadah je untuk subjek ni (solat, puasa etc)
4.    LAW037
Introduction to Law II – Subjek ni lebih kepada belajar tentang sistem perundangan... dapat Mr Waseem ajar lagi best hahahahhahahahahaa bias gilaaaaaaaaaa (Mr Waseem is my lecturer for this subject)
5.    LAW087
Introduction to Law III – Contract, Law of Torts & Criminal [Killer subject] sebab ada 3 part dan banyak yang perlu dihafal
6.    LAW039
Introduction to Social Psychology and Criminology - ........ no comment ........
7.    LAW088
Contemporary Legal & Global Issues – Globalization, NATO, UN , Terrorism . untuk subjek ni, kena banyak baca isu semasa
8.    ECO099
Introduction to Economics – Basically a ‘bonus’ for art students yang ambil prinsip ekonomi during SPM.

Berkenaan dengan buku dan nota, korang kena consult dengan lecturer dulu. Tapi untuk semester pertama, yang wajib ialah Perlembagaan Persekutuan atau Federal Constitution.


Perlu diingatkan, medium di UiTM ialah Bahasa Inggeris.

Semua subjek diajar dalam bahasa inggeris kecuali CTU085/086.

p/s:Kalau ada pelajar dari CFS yang dinyatakan di atas nak kongsikan maklumat atau betulkan apa yang aku tulis tu, sila tinggalkan komen tau !
Sebarang persoalan boleh dinyatakan di ‘comment box’ atau terus je consult di Ask.FM aku ataupun FB page.
Link Ask.FM: https://m.ask.fm/Fatinszzz

You Might Also Like

231 comments

  1. Wahhh impianku :O hahahah thank you for sharing. Keep sharing pasal jurusan undang'undang plis T^T Haha. Skrg tgh tunggu result huhu harap sgt asasi undang'undang :D

    ReplyDelete
  2. I really interest in law. Wanna to future my studie in law. Wish me luck. Still waiting for my result

    ReplyDelete
  3. Kebiasaannya la kan student akan pilih KPTM or UITM punya asasi undang2? And ade x peluang untuk student yg dapat B+ untuk terselit dalam asasi law eventho 2nd intake?

    ReplyDelete
  4. @Tuan Nurashikinnhttp://zemalaysiano.blogspot.my/2016/03/faq-requirement-for-asasi-undang-undang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalamualaikum sis, I lepasan spm 2016 & I've recieved my results yesterday. Alhamdulillah i only got 4A's and the rest subjects are credit. Do I still have a chance to get into this foundation law? Because I understand that the qualification is to achieve 5A's

      Delete
  5. Assalamualaikum, Alhamdulillah I got 5A's in spm'15 while other science subjects got B+. Saya sudah kira markah merit . Saya apply asasi law uitm kptm as a 1st choice. Is it okay? I really want pursue my future study there.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Congrats Farah.
      Okay je :D
      Goodluck yaaaa semoga cita-cita kamu tercapai :)

      Delete
  6. Assalamualaikum, Alhamdulillah I got 5A's in spm'15 while other science subjects got B+. Saya sudah kira markah merit . Saya apply asasi law uitm kptm as a 1st choice. Is it okay? I really want pursue my future study there.

    ReplyDelete
  7. @farah waalaikumussalam. first of all, TAHNIAH ! Yaa, okay sangat dah. Dah merit kan ? Semoga berjaya !

    ReplyDelete
  8. Salam kak. kalau yg asasi under uitm tuh, klu lps requirement dia masa asasi, mmg automatik msuk degree in law ye? tk perlu interview?

    tq :)

    ReplyDelete
  9. Salam kak. kalau yg asasi under uitm tuh, klu lps requirement dia masa
    asasi, mmg automatik msuk degree in law ye? tk perlu interview?

    tq :)

    ReplyDelete
  10. salam saya dpat 4a dlam spm haritu. A saya bm bi agama n sejarah. tpi addmaths saya D :( yg lain B dan B+ boleh ke masuk? saya dah call pihak uitm dan jumpa bhagian admin. dieorg ckap boleh tpi maybe after buat e rayuan masa keluar upu tu. boleh ke?

    ReplyDelete
  11. @MissSyirah .... pihak UiTM sendiri dah cakap boleh ....

    ReplyDelete
  12. Dua-dua asasi law kat Dengkil ke?

    ReplyDelete
  13. salam. saya nak tanya, saya dapat yg PI005. maknanya waktu degree nnti saya tak boleh tukar u lain ke? ke nanti boleh buat rayuan ke apa ke...?
    terima kasih.
    :)

    ReplyDelete
  14. asslamualaikum . kalau time asasi wajib pakai baju kurung je or boleh baju apa2 je , and is it true that law student kena pakai baju hitam putih every wednesday ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. Baju kurung , pakai kasut yang selesa sebab seharian kena pakai baju kurung. Ya, setiap hari rabu : Hari B&W :)

      Delete
  15. hye . alhamdulillah saya dapat masuk uitm dengkil for law . ada tak baju wajib or barang2 yg wajib ada untuk asasi nanti ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh rujuk latest post saya , http://zemalaysiano.blogspot.my/2016/05/faq-asasi-undang-undang.html .

      Delete
  16. Assalammualikum, saya antara yg terpilih utk law foundation di uitm. Saya nak tanya berkenaan yuran Dan pembayaran utk asasi. Dan mcm man pula kalau yang dapat biasiswa kerajaan utk asasi. Mohon dijelaskan. Terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      First of all, tahniah !
      Bayar yuran Bank Islam ; terpulanglah nak guna duit sendiri atau biasiswa yang diberikan oleh pihak kementerian. Jumlah bantuan yang diberikan : RM1960. Duit biasiswa untuk semester pertama memang akan dapat lambat sedikit (2-4 minggu)

      Pelajar perlu membayar yuran pengajian dan yuran kolej kediaman . Yuran pengajian ada disertakan dalam surat tawaran tu. Yuran kolej pula, bil akan dijanakan oleh pihak UiTM. Boleh semak di student portal.

      Biasiswa tu, semua pelajar asasi dapat. Takde diskriminasi. Jangan risau ye :)

      Delete
  17. Saya nk tanya, saya dapat law uitm kt dengkil...fed cons tu kna beli siap2 ke kna beli wktu kt sana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tahniah :)

      Terpulang kepada awak. Either nak beli siap2 ataupun beli dekat UiTM. Saya tak pasti sama ada UiTM ada jual atau tak Fed Cons, tapi buku teks yang lain mereka ada jual.

      Fed Cons ni cepat je habis kat kedai, jadi lebih baik beli awal2

      Delete
  18. Susah tak subject law tu semua?

    ReplyDelete
  19. Replies
    1. Tak power pun takpe sebab boleh polish masa asasi . Tapi kena dapat atleast A masa SPM dan Band 4 utk further LLB.

      Delete
    2. Tak power pun takpe sebab boleh polish masa asasi . Tapi kena dapat atleast A masa SPM dan Band 4 utk further LLB.

      Delete
  20. Replies
    1. Tak pun. Semua tu boleh polish lagi masa asasi , so tak payah risau sangat

      Delete
  21. salam akak tq for sharing. sy dpt jugak asasi law nih inshallah 26 nih daftar. boleh tak sy nak mintak bahan for sem 1 n 2? nih email sy niknursyahira98@gmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  22. Salam,
    Tq for sharing akak sbb takdela stress sangat nak lapor diri khamis ni.. Hehehe.. Nak tanya a few things and sorry kalau soalan macam tak relevan ahahaha
    1.Masa orientasi biasanya apa aktiviti dia? MDS tu biasanya buat apa je? Orientasi tu usually berapa hari eh?
    2.Sukan atau aktiviti riadah??? Saya ni bukan la aktif bersukan muehehehe... wajib ke pelajar asasi undang2 join aktiviti sukan? Kalau wajib aktitivi yang camne ye? Kena lari2 cam kat sekolah lagi ke sobs sobs... :(
    3. Comment yang sebelum ni ada Tanya pasal notes kan?? Muehehhe... Akak ada tak kawan sama batch yang dah tak guna notes asasi law sem1/2 dan nak jual buku secondhand ke? Boleh tak bagi contact information? pleaseeee.... :)
    p/s: please please reply :) Thanks in advance!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.
      First of all, tahniah diucapkan kepada adik sebab berjaya. weeehooo

      1. Aktiviti MDS : ceramah spt sejarah uitm, ceramah ttg kursus yg adik ambil. So basically korang dengar ceramah. Ada jugak aktiviti sukan. Sukan tu sehari je. Nanti pmds akan maklumkan kepada korang. MDS utk asasi undang2 batch 2015/2016 berlangsung selama 4 hari sebab kami semua daftar. serentak. tapi memandangkan korang ni ada beberapa wave utk mendaftar, rasanya jumlah hari mds tak sama bagi setiap orang. kalau daftar awal, paling lama lah mdsnya.usually isnin-jumaat je. petang jumaat tu dah boleh balik rumah/relax kat kolej.

      2. Semasa MDS tu sukan ler. rasanya bola sepak dan bola jaring. Takdenya lari-lari macam kat sekolah tu. tak wajib. tapi utk mds kali ni rasanya setiap kolej kena hantar wakil masing-masing. so, biasanya akan ada volunteer. bila takde volunteer tu yg jadi paksa-rela. nasib ler kalau kena jadi paksa-rela tu. Riadah petang tu terpulang pada diri sendiri. Dik, sementara ada kat Dengkil tu, manfaatkanlah fasilitinya. Jangan belajar je. stress tau!

      3. Sila tinggalkan alamat e-mail utk dihubungi kemudian. Thank You

      Delete
  23. Assalamualaikum kak, saya pun berminat dengan notes-notes law as i will go to dengkil this thursday and pursue my study in law uitm, inshaAllah :-) so ni email saya ; nblh.nhkm@gmail.com Thankyou kak!

    ReplyDelete
  24. Salam, nak tanya asasi law ni dah tak belajar mengira-ngira dah eh? Lets say,subject maths/apa2 subj. lain yg perlukan kalkulator. Memang takde eh? And do we still need to have our calculator ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam. Tak. Sem 1 takde guna kalkulator. Tak belajar maths/sc dah
      Kalkulator diperlukan semasa semester 2 (introduction to economics)

      Delete
  25. Assalamualaikum kak,

    Hmmm. Kan kita dah buka akaun bank islam kan. pastu dah bayar yuran semua en. pastu bila dah hantar borang biasiswa tu, kena selit no akaun kat mana mana ke tak payah? sebab takde pun dia suruh tinggalkan num akaun, dia boleh track sendiri la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam.
      Ya, dia akan track sendiri sebab tu kena buat acc atas nama sendiri and make sure borang yg diisi tu lengkap. Goodluck !

      Delete
    2. Waalaikumussalam.
      Ya, dia akan track sendiri sebab tu kena buat acc atas nama sendiri and make sure borang yg diisi tu lengkap. Goodluck !

      Delete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  27. Assalamualaikum, sekiranya keputusan spm saya untuk subjek sains yg 4 tu x berapa baik, saya boleh ke diterima masuk ke asasi law dengan keputusan 5 subjek seperti BM,BI,MATH,AGAMA,SEJARAH A

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau lepas syarat, boleh lah tu. Tapi tak berapa baik tu ada gagal ke ? Rasanya kalau ada gagal tu cam susah jugaklah . Paling teruk pun C je kot

      Delete
  28. akak, mcm mana nak apply matrikulasi undang2? sbb saya ada mohon, tapi dia just ada pilihan aliran sains, akaun dan teknikal. boleh terangkan tak

    ReplyDelete
    Replies
    1. MATRIKULASI takde bidang undang-undang. ASASI je ada. 2 universiti yang tawarkan Asasi Undang-undang ialah UiTM (Kampus Dengkil) dan UIAM.
      Permohonan ke Asasi Undang-undang ni through sistem UPU - yang kena beli pin tu, bukan melalui sistem matrikulasi. Jelas ?

      Delete
  29. saya budak aliran sains and going to sit spm this year, i decide nak amik bidang law. atleast berapa result sy kena dpt untk msuk bidang ni? kalau subjek sains sy tak bagus, ada effect tak kalau nak mohon bidang law? (menyesal masuk aliran sains T.T) atleast brapa kena dpt, minimum. dan sy mohon matrik akaun. is it okay atau mcm mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syarat untuk masuk ke ASASI Undang-undang :
      4A- TERMASUK Bahasa Inggeris dan 3 matapelajaran lain (tidak termasuk Matematik/Matematik Tambahan) + LULUS Bahasa Malaysia dan Sejarah + 5 Kepujian (B+,B,C+,C)

      So maksudnya di sini, atleast 4A- [(english wajib atleast A-) , maths takboleh gagal , A- dalam 3 matapelajaran lain (BM ke apa ke kecuali maths/add maths) ]

      Kalau masih tak sure lagi , boleh check kelayakan di : http://www.selangkah.uitm.edu.my/

      KELAYAKAN untuk ke Ijazah Sarjana Muda Undang-undang (Kepujian) [UiTM]
      - CGPA 3.00 ke atas
      - MUET Band 4
      - Memenuhi syarat am universiti.

      Nak masuk bidang ni tak kisah dari aliran mana pun. Saya dulu dari aliran sains (sekolah) kemudian saya ke asasi undang-undang dan sekarang sedang melanjutkan pelajaran dlm LLB di UiTM.

      Delete
  30. ramai ckp kalau nak jadi lawyer, kena terrer subjek sejarah. betul ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya dan tidak.
      Yang sejarah ni masa sem satu ada belajar jugak sikit2. Tak deep sangat pun mcm ijazah yang khusus bidang sejarah.

      kemahiran berfikir secara kritis tu lagi penting pada pendapat saya. Plus, bidang ni banyak kena hafal statutes , cases etc. :)

      Delete
  31. kalau nak masuk bidang undnag2, result spm kena dpt berapa

    ReplyDelete
    Replies
    1. 4A- TERMASUK Bahasa Inggeris dan 3 matapelajaran lain (tidak termasuk Matematik/Matematik Tambahan) + LULUS Bahasa Malaysia dan Sejarah + 5 Kepujian (B+,B,C+,C)

      So maksudnya di sini, atleast 4A- [(english wajib atleast A-) , maths takboleh gagal , A- dalam 3 matapelajaran lain (BM ke apa ke kecuali maths/add maths) ]

      Boleh rujuk terus dengan laman web UiTM untuk kepastian. Dan boleh semak kelayakan di http://www.selangkah.uitm.edu.my/

      Delete
  32. akak dulu budak dari aliran sains atau sastera?

    ReplyDelete
  33. So.. kalau macam 3A tu.. takdapat la nak amik asasi undang2?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye. batchmates saya pun rasanya paling sikit 4A . Tapi cuba je la , manatau rezeki ...

      Delete
  34. Akak dulu yg sains subject result okey ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Okay je as i was also offered a place in Johor Matriculation College for one year science programme, but I choose asasi for God knows the reason why .. lelz

      Delete
  35. Akak..kalau nak mohon asasi tu.. after result spm or boleh je mohon before result keluar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mohon masa permohonan upu dibuka. bulan 1 nanti. alert ye dengan maklumat semasa.

      Delete
  36. Best tak amik law?

    ReplyDelete
    Replies
    1. So far so good. Alhamdulillah.
      it depends on how you perceive things. Some people might think law is an escapism from science stream - tak boleh buat maths; So, they might find some difficulties in adapting to a new life. Some people really want to read law - to be a lawyer, judge and so on; ada yang kena paksa by their parents.

      Delete
  37. Kalau result sains subject tak berPa bagus, ada terjejas tak nanti kalau nak mohon asasi undang undang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terjejas jugak. Minimum C/C+ je. Tak boleh ada gagal

      Delete
  38. Hai ! Terima kasih sbb penulisan yg diatas serba banyak membantu. Namun saya ada soalan. Jika di bandingkn dengan tingkatan 6 dan terus ke asasi , nak prefer yg mana satu ya? Dan yg mana satu lbih senang dpt 3.0 ke atas? Saya merupakan student ict (cuma buang biologi, tukar kepada teknologi maklumat) subjek sains sy bleh dikatakan tahap atas pagar lulus hehe sbb minat sy lebih kepada menghafal dan bukan mengira :) saya calon spm 2016 . Agak2 kalau result trial lagi baik dari spm bleh apply pakai trial x ambil asasi ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi ! Terima kasih atas kunjungan ke blog ni.
      Pada pandangan saya, lebih baik memilih asasi berbanding tingkatan 6 sebab tempoh pembelajaran 2 semester je (setahun) . Tingkatan 6 ada 3/4 semester (1 1/2 tahun) kalau tak silap saya. Mana satu lebih senang nak dapat 3.00 tu, bergantung pada usaha sendiri. Tapi rata2 kawan saya cakap STPM ni susah gila- IDK , takde pengalaman.
      Walaupun susah, STPM ni ada kelebihan tersendiri - kalau taknak sambung belajar pun, dah boleh kerja dengan sijil STPM tu - gaji STPM equivalent to diploma. Asasi punya sijil ni cam tak laku pun (lolz)

      Atas pagar - jangan sampai ada gagal dah la; macam memberi kesan jugak sebab UPU ni guna sistem merit.

      Unfortunately, gempak macam mana pun trial spm tu, nak apply asasi guna result sebenar SPM.

      Delete
  39. Hello :) saya minat sngat dalam main hafal2 ni smpai terikut pulak dengan impian nak sambung asasi undang, sy merupakan student sains . Saya suka subjek sains tapi bab kire2 saya malas.maka saya tetapkan goals dalam diri sama ada pilih tingkatan 6 atau asasi? Jika dibandingkan antara kedua2 mana lebih senang utk dapat 3.0 ke atas dan nak prefer yg mana satu?

    Thank a bunch !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello Contessa.

      Untuk dapat 3.00 ke atas , bergantung atas usaha sendiri, tapi tak dinafikan STPM is harder lah untuk score 3.00 ke atas (susah - berdasarkan pengalaman kawan2 saya).

      Kalau nak read law, lebih baik masuk asasi sebab sekurang-kurangnya ada strong foundation untuk read law nanti. Takdelah terkejar-kejar sangat.

      :)

      Delete
  40. Hai Akak sy brminat sngat nak ambil bidang law ni dh tamat spm nnti! :D
    Tapi sy ada satu soalan iaitu bagi pelajar non-muslim spt sy kene ambil juga (CTU085) Tasawwur Islam ataupun ada elektif selain drpa tu? Sekadar brtnya je akak ini tak akan menghentikan niat sy utk mnruskan impian bergelar lawyer in the future :D Thanks in advance.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi there ! Non-muslim takperlu ambil tassawur - dont worry, korang ada elektif khusus (IDA - pendidikan moral kot?)
      Good luck !! Semoga kita berjumpa di fakulti suatu hari nanti :)

      Delete
    2. betulkah akak? aduh terima kasih iya kak. Thank God masih dapat capai cita-cita. jangan pula salah faham kak. no racism or discrimination but totally respect. mohon maaf kalau tersilap bahasa. thank you kak once again:)

      Delete
    3. betulkah akak? Thank God. mohon maaf kalau tersilap bahasa. anyway, thank you once again kak. no racism or discrimination but totally respect:)

      Delete
    4. sama-sama :)
      Good luck ya!

      Delete
  41. salam sis. saya ambil aliran sains tulen kat sekolah. tapi saya nak ambik course law lps spm nanti. so dalam maklumat UPU nanti, apa yg perlu saya isi. course law? please comment hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pilihan program : Asasi Undang-undang
      Bidang : Undang-undang

      Goodluck!

      Delete
  42. Hi, boleh saya tau tak dulu masa spm akak dapat subjek sains gred ape?

    ReplyDelete
  43. assalamualaikum kak
    kalau akk x keberatan boleh saya minta note untuk sem 2.
    sekarang saya sdg cuti sem ,baru hbs sem 1 asasi law uitm.
    kalau ad boleh akk tlg emailkan kat saya..dari ap ll lect pon x kesah sbb saya nak buat ulangkaji sikit sebelum masuk sem 2
    terima kasih byk ll kak
    hasanah1998.nh@gmail.com

    ReplyDelete
  44. assalamualaikum,
    saya juga berminat dengan previous note for sem 2 /part 2
    email saya hasanah1998.nh@gmail.com
    bantuan akk sangat ll la saya hargai..... terima kasih kak n maaf ganggu..

    ReplyDelete
  45. Hi akak! Thanks for your entry, it was very useful. Saya asasi law uitm jugak baru habis sem 1 dan sdg tunggu result final this 15th nov nii huhu T T

    ReplyDelete
  46. Salam macammna nak dapat form untuk elaun asasi tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Borang-borang tu kena download kat website masa awak download surat tawaran. Dia attachkan sekali

      Delete
  47. Salam. Sis. A bunch of thanks sbb share info2 ttg law ni. Hekhek. Sy dpat tawaran asasi law kat dengkil jgk. Tapi sya belum decide memandangkan sy risau sy tak mampu bawak. Sya BM,BI,Sej,Agama A jadi sy tak risau ttg BI. Tapi math sya C cukup2 makan & add math sya G.. Apa pendapat sis. Layak atau tak utk sya ambil bidang ni? Ada tak coursemate sis yg gagal add math & merosot bila ambil course ni? Mohon pertolongan,senpai!!

    ReplyDelete
  48. Salam sis. A bunch of thanks sbb share info ttg asasi law uitm ni. Berguna sgt2.. Utk 2nd intake ni alhamdulillah sy dpt asasi law kat dengkil jugak.. Sy SPM utk Sej, BI, BM, Agama sy dpt 'A'. Jadi sy less worry ttg BI. Tapi sis, Math sy ngam2 'C' & add math sy 'G'. Sy risau sy tak mampu bawa course ni. Ada tak batchmate or coursemate sis yg add math dia 'G' mcm sy, makin merosot bila ambil bidang ni? Ke bidang ni mmg require kerajinan shj? Atau result SPM tu jgk mempengaruhi masa belajar nanti? Pls help me, senpai! Onegaii!

    ReplyDelete
  49. salam. nak tanya berapa bulan per sem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 6 months
      tapi tolak cuti apesemua plus minus 4-5 months je

      Delete
  50. Sis, kena bukak akaun bank Islam en? Tak sure sbb belum click confirm kat web uitn

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello akak. nak Tanya kalau selain daripada Bank Islam boleh ke? for your information, saya guna akaun CIMB Bank

      Delete
  51. Assalamualaikum, akak. Saya bakal masuk asasi law 29.11 ni. Saya nak baca serba sedikit tentang program ni. Bolehkah saya minta note dr akak?

    Email saya: drsyahirah@hotmail.com

    Terima kasih

    ReplyDelete
  52. hye assalamualaikum.if you dont mind,boleh tak saya dapatkan notes foundation law.thank you
    here's my email: izzatiash1998@gmail.com

    ReplyDelete
  53. hye assalamualaikum.if you dont mind,boleh tak saya dapatkan notes foundation law.thank you
    here's my email: izzatiash1998@gmail.com

    ReplyDelete
  54. Hi there! Such a nice and useful information. If u dont mind, may I have the notes? That would be so useful. Thank you πŸ˜ŠπŸ˜ŠπŸ˜ƒπŸ˜ƒ

    email: lynnefrayomin@yahoo.com

    ReplyDelete
  55. hello! such a nice and useful information. If you don't mind,may I have the notes? thank you.

    email:lynnefrayomin@yahoo.com

    ReplyDelete
  56. Salam nak tanya...kalau kita apply matrikulasi yang advertise dalam laman web MOE tu boleh ke kita apply asasi law lagi. Maksud saya kot2 UPU semak dah dapat matrikulasi dia x tawarkan pulak asasi law....saje nak apply dua-dua takut x sangkut mana-mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je. Kalau apply matriks, boleh apply UPU jugak. Tadehal la :)

      Delete
  57. salam sis..saya juga merupakan seorang pelajar asasi law..memang asasi law ini menarik tapi bukan semua benda dalam dunia ni mudah..hihi..saya baru je dpt result utk final exam sem 1 and my pointer is 3.03..so sis saya nk tanya dgn pointer mcm tu saya ada peluang tak utk sambung degree in law?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh, tapi kena usaha lebih di sem 2 untuk cover balik pointer kamu masa semester satu. Ganbatte !!!

      Delete
  58. salam, sekarang akak degree law uitm ya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya. sekarang saya pelajar part 1 llb hons di uitm shah alam :)

      Delete
  59. salam..saya nak tanya satu soalan..saya baru sahaja mendapat keputusan final exam utk sem 1 asasi law..saya merupakan pelajar asasi uitm dengkil utk course law kptm..keputusan final saya masih dalam pointer 3.oo above tp masih dikira cukup2 makan..sejujurnya saya agak sedih dan letih and saya nak tanya akak apakah course ijazah selain degree in law yg sesuai utk pelajar asasi undang2 uitm?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua course dalam bidang sains sosial .
      Usaha lebih untuk sem 2 ni supaya result lebih tiptop untuk cover first semester
      A winner never quits, a quitter never wins.

      Delete
  60. hai kak nak tanya sikit ni. kalau pointer 1st sem 2.9 je, nanti next sem agak2 ada peluang tak masuk dlm deanlist hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada. Usaha lebih . Takde benda yang mustahil dalam dunia ni ;)

      Delete
  61. Assalamualaikum.nak tanya elaun tu kan kita mohon semasa pendaftaran ke sebelum..dah pening nii.. ada kata time daftar ada kata sebelum...klau mohon lambat selepastu pos ke unit pentadbiran lambat nanti tak dapat ke....😭😭😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. elaun tu kena hantar borang yg kena tampal setem hasil tu kepada pihak UiTM. Buat masa pendaftaran. Jangan hantar lewat nanti duit lambat dapat.

      Delete
  62. Srsly its such an useful information. Makin interested in foundation law ni. Fyi, sy lepasan spm2016 and now tgh tggu result. Hope my result cukup syarat and pretty good to persue my studies dlm bidang ni!

    ReplyDelete
  63. thanks for the entry. but i want to know,nk apply law foundation ni is it okay if we are not a talkative person. like i dont really know about this thing. i mean would it affect my condition being studying there. or maybe when it is time to give some speech. and let me know if theres a lot of people literally like me in ur place. i really have some problem in communicating cause im shy.i read all the comment below and im the only person who asked about this (kalau tak silap). thank you :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello. sorry for the late reply; was so busy
      but hey! dont worry. lot of us (including me) are not that talkative at the beginning, but fret not u will eventually be better. i am a shy and introvert at the beginning (mainly because i hv inferiority complex abt my background) but here i am, pursuing law in one of the best law school of malaysia!
      you can do this.

      Delete
  64. Kalau bi tak pro sangat boleh ke ambik law ? Grammer pun tak brpa ok hmm . Sbb minat sngt ngan law ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ..boleh je. english tu boleh improve. Saya pun tak 'pro' mana masa mula-mula masuk dulu

      Delete
  65. assalamualikum kak .. mcm mne klau result bi utk spm tak kredit ataupun terok? ade peluang tak nak masok uitm ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. peluang tu ada depends on the course yang awak pilih. kalau course tu requires credit for english mungkin payah sikit nak masuk. kalau tak , chances tu still ada

      Delete
  66. assalamualaikum kak .. kalau subjek bi tak kredit atau terok dlm spm? ade pluang tak nak masok uitm bhgian undang undang?

    ReplyDelete
  67. Salam , saya minat betul ngan law ni . Tpi he bi tak pro sangat . Layak ke ? Takot tak terangkat pulak ...

    ReplyDelete
  68. Salam , saya minat betul ngan law ni . Tpi he bi tak pro sangat . Layak ke ? Takot tak terangkat pulak ...

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum. Nak tnya, kalau pelajar aliran sastera yg takde basic ekonomi boleh tak ambil course law ?

    ReplyDelete
  70. Assalamualaikum kak.. thanks for sharing this wonderful article :)... Sy nk tnya beberapa soalan ni.. dh cri merata Google pening sngt penjelasan dia.. sy nk tnya sijil asasi law ni diterima di luar negara tak? Means, boleh tak kita nk sambung degree law ni di luar negara dgn sijil asasi ni? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, saya tak boleh bagi definite answer. saya pun taktau , tapi awak boleh check dengan universiti tu sendiri whether or not they accept foundation/matriculation punya cert. some universities okay je. tapi as for muet, mmg tak boleh guna. kena guna toefl/ielts

      Delete
  71. Assalamualaikum kak.. nk tnya πŸ‘‰πŸ‘ˆ.. sijil asasi law ni diterima di luar negara tak? Maksud sy, boleh tak kita sambung untuk degree law di luar negara dgn sijil asasi law ni?

    ReplyDelete
  72. Assalamualaikum kak.. dh try bnyk kali nk post tapi x boleh boleh haha πŸ˜‚.. sy nk tnya.. sijil asasi law ni diterima di luar negara tak? Means, boleh tak kalau kita nk sambung law degree ni di luar negara dengan menggunakan sijil asasi ni.. trima kasih :)

    ReplyDelete
  73. Im a non muslim . Do I need to study tassawur islam too ? Just wondering . By the way im a form 5 student this year and looking for places to furthering my studies .

    ReplyDelete
    Replies
    1. no. non-muslim students tak ambik tassawur (ctu) but IDA (moral kot)

      Delete
    2. Hey I'm a non muslim too and looking forward pursuing in law foundation... Wish we could meet if we really did go to UiTM Dengkil :)

      Delete
    3. Hello there.
      Unfortunately we wont be meeting at UiTM Dengkil, but if you pursue your degree in law we might be able to meet heheheh (UiTM Dengkil is only for foundation students) and I am currently studying in Shah Alam (degree level)

      Delete
  74. Salam kak :D Nak tanye masa isi borang UPU nnti, boleh campur2 ke bidang yg saya pilih kak? Example - 1) Asasi Undang-Undang (E600) 2) Asasi Undang-Undang (E601), 3) Diploma in Tourism Management. Boleh ke mcm ni or dia hanya nak program asasi sahaja dri pilihan nombor 1 hingga ke habis?... Blog ini sgt membantu sy :)

    ReplyDelete
  75. Hello, im daneal, saya dengar asasi uitm ni hnya untuk lepasan spm thn semasa. Is it true??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Helo daneal.
      Saya rasa tak betul, sebab ada senior saya jadi pelajar asasi when he was quite old and obviously dia bukan lepasan spm tahun semasa. Please refer to UiTM's website for clarification ya :)

      Delete
  76. Assalamualaikum. Kakkk tq for sharing this information!really helps me a lotttt . Saya betul betul minat sangatttt dekat bidang law . And today (6/2) no.upu strt dibuka . Wish me luck kak ! Harap sgt results spm saya melayakkan saya ke bidang ni ... Tq once again . I jst cannot stop smilling while reading this articleeeeeee . Hahahaha . Love u !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam. Sama-sama :)
      Good luck ya, semoga tercapai cita-cita kamu :D
      <3 <3

      Delete
  77. hiii i wanna ask, asasi undang2 ni mmg ada kat uitm dengkil je ke? uitm shah alam ada jugakkan? after reading all the comments im confused already πŸ˜‚

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii. yep, semua asasi kat uitm dengkil je

      Delete
  78. Salam. Saya pelajar spm 2016. Boleh tak saya buat permintaan hehehe. Saya nak ketahui lebih mendalam tentang akaun yang ade kat uitm. Saya minat jd pegawai akaun tp tmasuk blog ni. Sgt menarik tp malangnya saya tak minat. Apapun doakan result spm saya heheh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.
      alamak permintaan tu macam susah je nak ditunaikan sebab itu bukan bidang saya.
      Apa yang saya tau, UiTM ada tawarkan kursus2 berikut:

      1. CAT
      2. CBA
      3. Diploma in Accountancy
      4. Diploma in Accountancy System
      5. Bachelor of Accountancy (Hons.)
      6. CPA
      7. MICPA
      8. CTIM
      9. CMA
      10. ACCA

      Untuk lebih mendalam, awak boleh rujuk dengan website fakulti : https://accountancy.uitm.edu.my

      Maaf tak dapat nak bantu sangat :(

      Delete
  79. Msuk bidang law ni mmg kna ada bakat dlm debate speaking smua ka?

    Law sesuai utk org yg mcm mna je? Tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pun.
      IMO Law ni sesuai untuk orang yang rajin membaca hal ehwal semasa dan mampu berfikir secara kreatif dan kritis terhadap setiap permasalahan

      Delete
  80. Salam sis. I have few questions
    1. Saya keliru dgn beberapa statement yang kata tempoh belajar ada yang 1 tahun dan 1 tahun setengah. Mana satu ya?
    2 . Kalau cgpa tak lepas , waktu deg. Boleh ke saya sambung pengurusan pelancongan?
    3. Kelayakkan deg. Law Utk setiap Uni. Berbeza ke?
    4. Silibus asasi dengan diploma berbeza ke?
    5. Adakah sangat struggle utk masuk asasi dengan result cukup makan? (Lepas syarat kemasukan asasi law tapi sekadar cukup makan)
    6. Selepas tamat asasi dgn result yg baik , besar kemungkinan tak kita dapat tawaran course berlainan dengan law?
    7. Sebagai student asasi, do you have free time atau sepanjang masa harus belek buku je sebab tempoh belajar yang singkat?
    8 . Asasi ada praktikal tak?
    9. Adakah student asasi akan struggle ketika sambung deg. Atau sama je mcm student lain ( dip) ?
    10 . Adakah cgpa 3.0 dan MUET band 4 masih digunakan sebagai syarat utk sambung deg. Law?

    Tq. Harap membantu. Saya nak masuk law tapi saya harapkan ada course law yang tawarkan diploma. Tapi tak ada selain unisza ( I'm not qualified sebab tak ambik b. Arab ketika spm) Saya masih buntu samada nak sambung asasi atau terpaksa sambung course lain yang ada tawaran diploma.

    ReplyDelete
  81. Salam kak, utk Uitm nie ade matrikulasi undang-undang ke cuma ade asasi je??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matrikulasi Undang-undang = Asasi Undang-undang

      UiTM ni ada 4 jenis asasi ; sains, kejuruteraan, tesl & law

      Delete
  82. Assalamualaikum akak.. Klau b.i dpt C dan cuma ada 1A je iaitu sejarah agak agak lps x nk apply.. Tpi subjek lain pon cemerlang jgk la.. Cuma sy nk tnya tu je.. Sbb sy dgr klau nk masuk B.I kna A dan kna ada 3A total suma skali

    ReplyDelete
    Replies
    1. Total A : atleast 4A- , credit maths/add maths , lulus sejarah BM
      Ye, English kena atleast A-

      Saya nasihatkan awak check kelayakan awak kat semaksyarat uitm tu.

      Kalau nak read law peringkat degree nanti boleh je kalau tak ikut path Asasi ni, boleh sambung STPM dulu then read law masa degree ataupun diploma apa2 bidang ke....

      Delete
  83. salam,sis nk tnye dlm2 byk kwn2 sis yg amik law ade tak, antare dyeorg yg dpt addmath lulus je. tp dpt 5A above including bm, bi, sej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Saya pun cemtu gak. Addmath saya credit je dan saya dapat lebih dari 5As

      Delete
  84. Assalamualaikum akak..saya mmg berminat nak amik law asasi kat uitm tetapi spm sya cme ada 2A for english and science while sejarah B and lain subject semua B+..kalau ikutkan lah boleh tak nk apply ni or kene rayu? Im waiting for your respond kak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam Hannah.

      Minimum requirement adalah 4A-

      Kalau Hannah betul2 berminat untuk read law, boleh je walaupun tak masuk Asasi. Boleh ambik STPM/Diploma dulu :)

      Delete
  85. Sis , saya subjek lain semua dah perfect untuk masuk law tapi addmath je gagal agak agak lepas tak ambik asasi undang undang

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je kot sebab maths/add maths kena credit.
      Maths credit tak?
      kalau maths pun kantoi payah sikit lah huhuhuhu

      Delete
  86. Hai, nice blog. Very helping, I just got my spm result and thank God I obtained 6A's and 1C. On my upu, I filled Asasi Law KPTM as my first choice, followed by Asasi TESL as my second choice. Now, I'm just wondering how is the situation there I mean in UiTM Dengkil. I'm from Sabah and a non-muslim. I'm honestly just nervous about what would happen when I got there, is it okay if I'm from Sabah and a non-muslim I mean is there any foundation student from Sabah or Sarawak (aside from Peninsular Malaysia) studying there? And is it okay to have a room mate that has different background from you (because I'm scared that I would offend them without my realization when doing something or from the way I dress up casually) I'm really sorry if I sounded strange and suspicious, this is my first time studying out from my state and I really need some advice from an experienced student like you. Can you tell me the campus's and hostel situation and how's the student there? I really want to take Asasi Law and pursue in UiTM :) Thank you in advance. Again, a very helpful blog.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hello.
      First of all congratulations.
      In regards to your Qs
      1. There are a lot of students from Sabah and Sarawak ; so fret not you'll meet a lot of Sabahan and Sarawakians in UiTM Dengkil and heyyyy this is the chance for you to make friends from Penisular :D

      2. I believe different background will create diversity which will help you to learn new things about different culture esp from Penisular :) Do not worry :) Sabahan and Sarawakians are so lovable (I have few friends from these two states) and people from penisular are so cool; we love your 'accent' and foods ; believe me you wont take too long to make new bestfriend from penisular

      3. The campus is so small; you won't get lost. there are 4 academic blocks (if im not mistaken) and 1 admin block. Abt the hostel, there will be 6 of you in a house and there are 3 rooms in each houses and 2 persons in each rooms. There are two toilets& shower rooms in each houses. You are provided with study table , locker, bed etc. all in all the facilities is tiptop. During my time, the wifi is quite shitty, however i believe this problem might hv been solved by UiTM. We have badminton court, football field, library etc. UiTM dengkil has the best view ! The best food there is the Nasi Ayam Penyet with sambal neraka (hell spicy!) Regarding the students.... i cant comment much cuz it changes from time to time.... hehhehe

      Goodluck !!!
      You can msg me at @exzmx on twitter

      Delete
    2. Wah thank you so much for the info :D Now I'm kinda relieved and calm now... I'm so excited and waiting for my upu's result. Can't wait to make friends with new people there.. Thank you again :)

      Delete
    3. Jangan ko risau dik.. Banyak juga students sabahan di sana yg non muslim .. Dan bagus2 juga ba org2 sna.. Mesti pandai bawa diri laa.. Keep on positive mind, 😊✌

      Delete
  87. Salam kak, can I have your email? I have a few questions to ask.. Pls reply

    ReplyDelete
    Replies
    1. if you have twitter, you can dm me @exzmx

      Delete
  88. assalamualaikum kak. thank you sangat2 sbb tulis post ni. it's really benefited for me. spm baru-baru nii saya dpt 6A .. and alhamdulillah 2 lg subjek akaun and math i got c+ and B. so saya nak mohon for asasi law dkt uitm. akak rasa saya boleh dpt ke? sobs..sobss.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam

      No comment on whether dapat or not but I wish you all the best for your future endeavor
      And congrats for your result ya :)

      Delete
  89. boleh saya tahu apa beza LW222 and LW224? cari dekat google tak jumpa juga jawapan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. LW222 is the Hons utk pelajar BLS/LLB which is equivalent to Part 7&8 of LW224

      Delete
  90. Salam, hi.
    Seriously nak belajar asasi law kat uitm tapi keputusan spm tak berapa okay. I got 6A's and 2B+ which is Math and Bi. Hm from what i know minimum requirement for Bi is A-, am i right ? Hmm :'(
    hm so sad i tak boleh sambung apa yg i nak. hmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam and hi
      Dont be sad, ada hikmah tu
      Mana tau Dia nak bagi yang lebih baik daripada ni

      Delete
  91. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  92. Assalam kak. Ade tak kwn2 akak yg masuk asasi law ni kurang dri 3A? Sy dpt 1A ja utk BM. Eng sy dpt C+, yg lain dpt B. Rasa2 dpt tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wsalam. Takde ; minimum pun 4As which includes English

      Delete
    2. Hi. Just wanna know, i want to sambung degree in accountancy, but unfortunately, foundation in accounting takda. So i apply asasi undang2 in uitm, bcs im not sure which is the pathway to accounts, bcs ada 4 je program, engineering, tesl,science n law. So can i change my course to degree in accounting once i finish foundation in law ?

      Delete
  93. Assalam akak. Adakah habis degree nanti kita hanya boleh menjadi peguam civil? Macam mana kalau saya berminat nk jd peguam syariah dan apa perlu saya buat? Terina kasih akak. Fyi, saya amat berminat utk masuk asasi undang2 uitm ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam

      UiTM boleh sambung Diploma Lanjutan Syariah kalau nak jadi Peguam Syarie
      Tidak semestinya hanya boleh menjadi peguam sivil.
      Kalau nak jadi Peguam Syarie, after LLB Hons, sambung Diploma Lanjutan Syariah (UiTM), probably sama je kot kalau utk pelajar UKM UM UUM
      Tapi kalau belajar kat UIA terus dapat double degree (civil+syariah)

      Delete
  94. salam kak. my result overall semua okay and mmg layak untuk apply asasi law. BUT my BM dapat B+ and also my BI dapat A solid. so i have a lil worried about my BM. i scared that it would be reason why I can't get asasi law huhu. so my question is; BM ini memang wajib A- ke kalau nak apply asasi law eventhough my BI has a good gred? antara BM or BI yang mana diorang lebih pandang? hopefully u can reply. Bcs upu onl dah nak tutup for several days lagii. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam
      Lulus SPM atau yang diiktiraf setaraf dengannya oleh Kerajaan Malaysia dengan mendapat LIMA (5) kepujian termasuk Bahasa Melayu DAN lulus Sejarah (Mula diguna pakai SPM 2013)
      Memenuhi SYARAT AM UNIVERSITI dengan mendapat minima :
      Gred A- dalam Bahasa Inggeris
      Kepujian Matematik / Matematik Tambahan
      Gred A- dalam mana-mana TIGA (3) mata pelajaran lain (tidak termasuk Matematik, Matematik Tambahan dan Bahasa Inggeris)
      (Keutamaan akan diberikan kepada calon-calon yang mendapat keputusan cemerlang)

      takde pun cakap wajib A untuk BM.... so... yeah

      Delete
  95. Hi akak saya nak tanya biasanya intake for asasi undang-undang ni bulan berapa?Saya ialah calon spm tahun ni dan saya sgt berminat untuk belajar bidang ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi.
      The intake would be in June and November

      Delete
  96. Salam kak, dalam upu, asasi law ni kira dalam bidang keutamaan yang "sains sosial, perniagaan dan undang2" ke?

    ReplyDelete
  97. salam,kalau bi got B+ ada peluang tak nak masuk utk second intake?I only got 4A from science stream.

    ReplyDelete
  98. Kak, kalau nak jadi peguam syariah mcm mana? Mesti ambik bahasa arab ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya tak pasti tapi ye kot
      kat IIUM wajib ambik bahasa Arab

      Delete
  99. Saya nak tanya kalau saya dapat Math C+ macam mana kak?Saya dapat 5As including BI.Ada harapan tak saya dapat course ni??

    ReplyDelete
    Replies
    1. InsyaAllah ada ler tu
      Maths dah credit, English A, then ada another 4As
      Doa je lah banyak-banyak :)

      Delete
    2. kalau bi dpt B+?dan dpt 4A ada peluang utk second intake?

      Delete
    3. Hi Wan Anwar
      whether it is the first intake or the second intake, the requirement is still the same which is you must get an A for English no buts or ifs.

      Delete
  100. Salam kak..saya dapat 5A untuk spm 2016.Subjek BM A while English A- tapi math saya C.Saya risau kalau tk dpt sbb memang minat dengan law dan saya ada mohon untuk asasi undang-undang uitm tapi kak ramai ckp asasi susah dapat ;;

    ReplyDelete
    Replies
    1. Doa banyak-banyak
      Susah dapat tu sebab ramai saingan :)
      Goodluck :D

      Delete
  101. Salam, kak nak tanya. Kalo asasi undang-undang dan tesl, muet tu kita kena belajar sendri ke? Kalo ye, tk susah ke? Sbb tkde pengetahuan langsung tentang muet... Mcm mana😭😭

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada kelas language masa part 1 &2 utk prepare for MUET. Dont worry :)

      Delete
  102. hello , berapakah yuran kemasukan utk program asasi UiTM??

    ReplyDelete
    Replies
    1. If im not mistaken its rm793 (or less) --exc hostel

      Delete
  103. Salam, hi kak i enjoyed reading your post. i am really into law still waiting for my upu results next two weeks. so soalan saya, haha ala soalan cliche budak budak hingusan, adakah asasi undang undang ni terlalu berat? atau boleh dibawa oleh orang orang biasa? perlu banyak membaca ke? oh and apa preparation before masuk the programme? kena study apa or just masuk from zero then still boleh bawa all subjects? your feedback is highly appreciated. thankyou very much for your concern :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam
      Hi Merlina
      Saya juga orang biasa dan alhamdulillah dah sambung belajar di peringkat ijazah pun sekarang :)
      Ya, perlu banyak membaca .
      Preparation before masuk the programme ... kena ambil tahu isu semasa & belajar sikit tentang sistem perundangan di Malaysia - just ambil tahu la courts hierarki etc
      Saya pun masuk from zero but still boleh bawa all the subjects , alhamdulillah
      Sebab law ni something new unlike asasi sains , diorang ada basic dari sekolah menengah kan (the addmaths physics yada yada)

      Goodluck ya!

      Delete
  104. Nak tanya, berpa minimum merit untuk asasi kejuruteraan di uitm? Merit saya kira 86.85 and spm saya 8a 1b which addmaths b+, saya isi pasum first choice and asasi uitm second choice, ada chance nak dapat uitm ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi
      Congrats for your excellent result
      Maaf xdapat nak membantu sangat pasal asasi kejuruteraan
      tapi kawan saya ada cakap before this yang 7A pun boleh je dpt asasi sains (dia pun dapat 7A je & dapat asasi sains uitm) PASUM susah sikit kot sebab rata2 yang kat sana semua straight As
      anyway goodluck ya

      Delete
  105. Hi kak saya nak tanya. Result SPM saya 6A 2B and 1D. D tu Addmath, B Fizik Kimia and subjek yang lain semua A. Akak rasa saya berpeluang tak untuk masuk Asasi Law sebeb saya kira markah merit saya tak jejak 70 pun.

    ReplyDelete
  106. Salam kak... Sy ambil spm tahun lepas and syukur saya dpt 6A1C iaitu English dan Bahasa Melayu sy kedua-duanya A manakala Maths sy cun2 dapat C. Kalau mcm ni susah tak application UPU sy untuk ke Asasi Law diluluskan sbb subjek spm sy cuma 7 sahaja, mmng kira rendah lh markah keseluruhan sy kalau nak dibandingkan dgn student2 lain yg dari aliran sains sbb subjek yg diorang ambil banyak.. Kat upu sy letak asasi law kptm as first choice...

    ReplyDelete

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers