Tutorial | Customize Sidebar

12/17/2013 08:44:00 AM

Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera

BACKUP TEMPLATE ANDA .
PIHAK EXZMX'S TIDAK AKAN BERTANGGUNGJAWAB ATAS SEBARANG KEROSAKAN YANG BERLAKU 
*at your own risk*



style macam mana ? 

sila lihat bahagian tarikh kat atas ni ;

hah cenggitulah .

So , harini mari kita belajar untuk customize  sidebar .


a. cari kod ni :  h2 { & delete anak-anak bawah dia 

b. Tampal kod-kod ni bawah kod h2 { tadi .


box-shadow:0 0 2px #ccc;
border: 3px solid #fff;
background: url(http://3.bp.blogspot.com/-bddIXEt6AfA/UYVQN82QiMI/AAAAAAAARpA/5TdwEKdoS6o/s1600/VF_p08.jpg);
width: 100%;
height: 20px;
padding:0px;
font: 23px 'bebas neue' ;
text-align:center;
text-shadow: 1px 1px 3px #aaa;
color:#fff;
padding: 5px;
letter-spacing:1px;}
 
c. Pastekan kod ni sebelum h2 {

@font-face{
font-family:bebas neue;
src:url(http://static.tumblr.com/5rws63a/SAKmxqlts/bebasneue.otf);} 

Kenapa kena paste kod ni ? Sebab kita guna font bebas neue yang takda dalam blogspot ...

 Yang di merahkan tu boleh tukar ...
p/s kalau korang tukar font , boleh padam kod font face tu :)


d. PREVIEW dulu baru save .



You Might Also Like

0 comments

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan ...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers

Subscribe