Photoshop Tutorial | Gif Making

12/12/2013 04:42:00 PM


Assalamualaikum wbt . Hari ni aku nak ajar hangpa semua cara nak buat gif image yakni gambar yang gerak-gerak . Macam kat atas .


First of all , download video yang korang nak buat gif tu . Macam aku pilih teaser hunhan . 

p/s aku sarankan korang download video yang pendek-pendek je . takpayah panjang sangat duration dia . 

Kemudian , sila buka video to jpg converter
Dan ikut gambar kat bawah


Tick dekat add files > pilih file mv > convert ** tick dekat every frame

Okay . Kalau korang nak certain part je dalam mv tu , korang boleh cut dulu video tu di windows movie maker . Kan aku dah cakap , kecik lagi cepat.

Bila dah selesai , ni lah contohnya...
24 second pun dah dekat seribu frame dia apatah lagi 4-5 minit


Kemudian , buka photosop anda .

Pergi ke windows > animation


dia akan muncul macam di bawah ni:



tekan ctrl + o (file>open) dan bukalah fail gambar yang korang dah convert tu tadi .


kemudian , tekan benda yang aku petakkan kat bawah tu. Tu namanya menduplicate frame

sudah selesai , drag frame seterusnya kedalam frame no.1 tadi



okay ni part tricky . fahamkan betul-betul.




Bila korang dah drag , klik semula ke frame pertama
Tak cantik kan ? ADa gambar lagi satu kan ?
Okay , tengok ke tab layers kat bahagian kanan .
Ada nampak mata tu ?
Layer paling atas (paling latest korang tambah) akan berada di atas
dan ada mata kat tepi tu.
UNCLICK





dah untick , dia jadi macam ni kan ?
Good.


kemudian , pergi balik ke frame tadi tu ; yang korang baru tambah tu kan,
tick mata dia . contoh :


dan jadi macam ni...



kemudian tekan duplicate frame
dan ulang proses yang sama untuk frame seterusnya

Time elapse boleh ubah sendiri


PART 2 
ADDING PSD COLOURING

okay gif luhan tu aku tambah psd colouring , Mcam mana ?

Mula-mula buka psd colouring korang dan drag je ke dalam layer gif korang 




tadaaa . jadi macam kat bawah ni :





p/s 

Selain daripada menggunakan photoshop , korang juga boleh guna photoscape .
Tapi guna photoshop lagi best . Kalau guna photoscape , korang tak boleh add text/psd colouring 

Ni contoh gif guna photoscape :


sama je . Hahahah Tapi yang ni frame dia ada 86 . Yang guna photoshop tu ada 43 frame . Malas xD



Kalau nak lebih faham/maklumat lanjut ; boleh tanya je di cbox/komen

ataupun terus pergi ke blog kak NANA JOHARI


 apa pun , ganbatte !

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers