RESEPI | Dorayaki

11/25/2013 10:42:00 AM



Assalamualaikum . 

Sesiapa yang meminati kartun Doraemon mesti perasan yang Doraemon ni suka sangat makan dorayaki . 

Apa itu Dorayaki ?

Dorayaki (どら焼き, どらやき, 銅鑼焼き, ドラ焼き?) is a type of Japanese confection, а red bean pancake which consists of two small pancake-like patties made from castella wrapped around a filling of sweet Azuki red bean paste. Dorayaki are similar to Imagawayaki, but the latter are cooked with the batter completely surrounding the bean paste filling and often served hot.

Dorayaki originally only had one layer, and the current shape was invented in 1914 by Usagiya in the Ueno district of Tokyo.

In Japanese, dora means "gong", and because of the simililarity of the shapes, this is probably the origin of the name of the sweet. Legend has it that the first Dorayaki were made when a samurai named Benkei forgot his gong (dora) upon leaving a farmer’s home where he was hiding and the farmer subsequently used the gong to fry the pancakes, thus the name Dorayaki

Okay . Dalam bahasa mudahnya , Dorayaki ni salah satu daripada snek yang popular di Jepun . Macam 2 pancake yang tengah-tengahnya diletak filling kacang merah.

Jom kita cuba buat snek Jepun ni . Boleh lah jadi Doraemon jap .
Hahahha

Bahan-bahan / Ingredients


  1.  1 Cawan tepung gandum biasa / 1 cup of all purpose flour
  2.  1/2 cawan gula / 1/2 cup of granulated sugar
  3.  2 biji telur / 2 eggs (large)
  4.  3-4 sudu besar air / 3-4 tbsp of water
  5.  1/2 sudu teh 'baking soda' / 1/2 tsp of baking soda
  6.  Cooking oil
  7.  Filling (Sukati korang) cth filling : Red beans , Nutella , PeanutButter , kaya etc


Cara-cara / Methods


  1.  Tuang 1/2 cawan gula ke dalam mangkuk , pecahkan dua biji telur dan whisk (better guna mesin adunan kek tu . Senang kerja)
  2.  Larutkan baking soda dalam air dan campurkan ke dalam larutan gula dan telur tadi , whisk
  3.  Campurkan tepung . (ayak) dan kacau lagi sehingga sebati
  4.  Biarkan ia rehat selama 30 minit a.k.a setengah jam pada suhu bilik
  5.  Panaskan non-stick pan . Ambil paper towel dan celupkan sikit je dekat minyak dan sapu di pan . Ambil paper towel yang lain dan lap lebihan minyak .
  6.  Tuangkan 1 senduk sup (saiz paling kecil) batter tadi ke atas pan . Jangan buat besar sangat .
  7.  Tunggu sampai keluar bubbles dan tepi batter tu agak-agak dah macam masak sikit , kemudian terbalikkan .
  8.  Pastikan kedua-dua bahagian masak sepenuhnya (sama gelap warna coklat)
  9.  sejukkan sekejap . Sekejap je . Jangan lama nanti tak sedap .
  10. . Ambil 2 keping dorayaki tu , saiz tak sama pun takpe . Kemudian , salah satunya sila celetkan filling korang tu Nutella ke , kacang merah ke apa ke . Sukati lah . Jangan terlalu banyak sebab benda ni manis + lagi manis = diabetes
  11.  Sekeping lagi dorayaki tu , letak atas dia . Eleh , macam buat sandwich
  12.  Makan .


Extra tips

1. Jangan letak banyak benar gula . Aku buat tadi (ya baru buat tadi) terlebih gula . Manis nak mampus. Ya , benda ni sangat manis . Kepada sesiapa yang tak suka manis , boleh kurangkan gula . Kurangkan gula dalam makanan, lebihkan gula dalam senyuman . kahkahkah

2. Selain daripada buat ala-ala burger tu , korang juga boleh je makan benda ni sekeping-sekeping . Maksud aku macam korang celet kaya kat roti lepas tu lipat dua . hah , macam tu pun boleh . Pun sedap

3. Minyak jangan banyak

4. Sila guna pan tak melekat tu . Rupa macam ni :


Sebab ? Kalau korang guna kuali biasa , dia melekat dan ... entah aku tak guna kuali biasa . Kalau takda  , boleh guna periuk/kuali ajaib Zaibo tu . Rupa ? 

credit kepada cik google

Okay . Benda ni pulak (aku guna ni) , ada dua bahagian . Satu yang betul-betul flat macam frying pan , satu lagi ada benda timbul-timbul tu . Okay , sila guna yang bahagian flat tu .

5. Sorry ahh takda gambar . Tapi hasil akhirnya lebih kurang macam ni : 



6. Video tutorial :

credit : Maggie Foodie & uncle Youtube

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers