RESEPI | Murtabak Maggi

9/07/2013 10:23:00 AM

gambar ehsan Google xD


BAHAN

1. 2 Paket maggi - kebiasaannya perisa kari . Dap ket xD
2. Dua biji telur
3. 2 ulas bawang putih - dicincang
4. 1 biji bawang merah - tumbuk/cincang
5. 2-3 biji cili api - potong halus-halus kayy
6. Daun kucai - ini sukati nak letak/tak 

LANGKAH-LANGKAH

1. Rendam mi maggi dalam air panas kemudian toskan - untuk melembutkan maggi . 
2. Pukul telur bersama bawang , cili & daun kucai di dalam sebuah bekas lain 
3. Masukkan maggi yang sudah kembang tadi ke dalam campuran telur+bawang+kucai
4. panaskan kuali , letak minyak ala kadar je 
5. Masukkan adunan maggi+telur+bawang+kucai tadi ke dalam kuali yg minyaknya sudah panas . Ratakan supaya cantik berseri gituu 
6. Terbalikkan , apabila sudah brownish (jangan hangit !) murtabak maggi bolehlah diangkat dan dipotong ala-ala pizza / segi empat . (takkan nak makan sebiji tu telan kan ? xD)


PRECAUTIONS 

1. Terbalikkan dua kali untuk each side supaya dapat murtabak yang rangup gitu tapi tak hangit
2. Minyak jangan panas sangat !

Murtabak maggi ini boleh dihidang bersama sos cili + mayonis u.u


p/s : Korang jangan letak garam pulak . Berklorin habis badan kang xD NaCl ni bahaya tau kalau diambil secara berlebihan . 

Sekian SELAMAT MENJAMU SELERA !~

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan ...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers

Subscribe