Drama REview | Jyoou no Kyoushitso / The Queen's Classroom

6/23/2013 02:44:00 PM


Assalamualaikum wbt .


Akutsu-sensei really knock me out . Kahkahkah . Bahasa tah pape ..

wokay , cerita ni tentang seorang guru yang bernama Akutsu Maya [Akutsu-sensei//cikgu] dengan anak muridnya dari kelas 6-3 ; Kanda Kazumi , Yusuke , Baba-chan , Hikaru etc .

Watak utama cerita ni ialah Kanda Kazumi dengan Akutsu Maya .

Pada mulanya penonton akan rasa yang Akutsu-sensei ni kejam tahap tak ingat sebab semuanya adalah gred . Nak pilih presiden kelas//representative pun kena exam . Siapa paling teruk markah dia kena jadi representative//ketua kelas .

Macam-macam benda dia buat kat budak-budak tu ; ketua kelas yang dua orang tu //Kazumi dengan Yusuke kena cuci tandas lah , bawa makanan , semua kerja macam kalau kita ada duty roster tu kan , tapi diorang takda , hanya representative je yang kena buat . Kahau tak ? Hahhaha

Tapi , Akutsu-sensei ni seorang cikgu yang sangat wonderful . Dalam cerita tu kita tengok dia kejam sangat tapi , dia sangat cherish anak murid dia . Dia sayang sangat kat diorang . Macam mana ? Kenalah tengok . Hehehhe

Sebelum dia sampai kat sekolah tu , dia pernah masuk retraining centre //apa benda tah dalam Jepun . Tapi retraining center ni kebiasaannya , para pekerja tak kisah lah cikgu ke apa ke , akan berhenti separuh jalan sebab sangat teruk saikonya . //tak tahu eja ----- semua ni dalam special episode.


Basically , cerita ni ada 11 episode + 2 special episode yang menceritakan Akutsu-sensei sebelum dia mengajar di sekolah Kazumi ni .

Akutsu Maya ni juga telah membuatkan pelajar-pelajar kelas 6-3 bersatu , betray antara satu sama lain dsb . Pada mulanya , dia punya target hanyalah kepada Kanda Kazumi .

Haih kalau ikutkan aku dah boleh buat sinopsis cerita ni tapi tak best ah kalau spoiler , kan ? Korang kena tengok juga .

Episod terakhir tu Akutsu-sensei telah dipaksa berhenti sebab dia ceritakan tentang realiti kepada pelajar dia secara melebih yang menyebabkan wakil dari dari Board of Education tu suruh principal sekolah tu pecat dia . Paksa dia resign .

Akutsu-sensei ni banyak tolong pelajar dia . Tapi pelajar dia tak pernah perasan atau sedar . Dia banyak mengajar tentang life yang kebiasaannya tak diajar di sekolah-sekolah biasa // maksud aku dia ajar pasal harsh reality yang selalunya cikgu kita momokkan pasal dunia luar ni seronok . Tapi Akutsu cakap hanya 1/2 orang dari 24 orang tu akan gembira

Tapi pendedahan dia tentang harsh reality tu ditentang oleh semua orang sebab mereka rasa yang budak-budak tu baru 12 tahun je dan tak perlu lah sampai nak cerita benda yang 'macam' tak patut untuk mereka tahu .

My favourite part dalam cerita ni ada banyak .


  •  Akutsu-sensei mula-mula masuk kelas 6-3 untuk mengajar . tap tap tap bunyi kasut dia . hahahhaha . Kalau korang tengok memang seram ah . Mula-mula aku tengok yang K-version , bulu roma aku meremang!
  •  Akutsu-sensei tolong Kazumi . Dia dukung Kazumi , balut luka etc . Whoaa like srsly OTP diaorang best gila . tsk tsk
  • Akutsu belasah villains yang ganggu geng Kazumi masa last episode sampai dia luka habis .
  • Last episode ! Paling best . Masa pelajar kelas 6-3 nyanyi lagu untuk Akutsu-sensei
  • The ending , dia senyum !!! Akutsu Maya tak pernah senyum ikhlas beb .



Sebenarnya , aku lebih suka K version sebab ada Ko Hyun Jung [DaeMul] tapi J-version pun best

Tak tipu ; korang boleh menangis kalau tengok cerita ni ; sob sob sob

Ada sesetengah orang bila tengok cerita ni akan takut , tapi aku gelak je bila tengok perangai budak-budak ni . Konon nak delete fail maklumat diorang , alih-alih diorang semua terkejut bila dapat tahu yang Maya dah tahu semuanya xD

Oyeah . Attire dia dalam cerita ni ; blaus turtle neck warna hitam . dan ada sebab kenapa dia pakai macam tu . Nak tahu ? Kena tengok cerita ni !

QUOTES


“Those who win in the competition get special benefits, and those who lose get discriminated against” -Teacher Ma Yeo Jin-

“Rules are meant to be followed” -Teacher Ma Yeo Jin-

“I don’t think any rules are more important than people. Even though I know that you are teaching perfectly well each day, today I think you are wrong. Arent’ you just trying to bully Ha Na now?” -Kim Seo Hyun-

"Why you must not kill people? The answer is obvious. It hurts. It is painful. That's why it is forbidden. " -Akutsu Maya

"Do you understand why nobody loves you? Because you yourself don't put any effort in loving somebody at all. " -Akutsu Maya

“Being right or wrong is not the truth. Being right or wrong is decided by someone.  What is important,  is who decides that.” -Teacher Ma Yeo Jin-

“If you want to avoid being an outcast, you have to make yourself stronger, but if it’s that easy, who would be an outcast? If you can’t become stronger, then standing next to a strong person is also wise.”  -Teacher Ma Yeo Jin-

“In this world, just like there is no one who only has good points, there is no one with just bad points” -Shim Ha Na-

“If a runner at marathon is enjoying his run, he’s not doing his best. Doing his best means pain should follow.” -Teacher Ma Yeo Jin-

“Whether it’s a flower or a person, helping a living organism to grow is a never ending process” -Principal Yong Hyun Ja-


KOREAN VERSION .

K-Version ni remake je . Hihihi tapi masih lagi excited nak tengok ! Wuwuuwuw
Setakat ni dah 4 episod . Tapi aku rasa pelakon untuk K version ni lagi best sebab budak yg bawak watak Baba-chan tu memang tahap gigabait lah dia punya khianat dengan muka dia lagi . Haih .


WATAK
J-version - K-version

Akutsu Maya [Amami Yuki] - Ma Yu Jin [Go Hyun Jung]


Kanda Kazumi [Shida Mirai] - Shim Ha Na [Kim Hyang Gi]


Manabe Yusuke [Naruki Matsukawa] - Oh Dong Goo [Chun Bo Geun]


Hisako Baba [Anzu Nagai] - Eun Bo Mi [Seo Shin Ae]



Hikaru Shindo [Mayuko Fukuda] - Kim Seo Hyun [Kim Sae Ron]



Jumlah episod untuk J-version : 13 [+2 special]
Jumlah episod untuk K-version : 16 [setakat hari ni baru 4 ep]

Tonton Online

J version :

  • Episode 1 : http://bit.ly/i8rQI0
  • Episode 2 : http://bit.ly/14qe06I
  • Episode 3 : http://bit.ly/1aEcDpT
  • Episode 4 : http://bit.ly/10cnFhE
  • Episode 5 : http://bit.ly/17vnjbC
  • Episode 6 : http://bit.ly/17vnaVt
  • Episode 7 : http://bit.ly/12abjao
  • Episode 8 : http://bit.ly/12abDpV
  • Episode 9 : http://bit.ly/1aEcin9
  • Episode 10 : http://bit.ly/12ab6UI
  • Episode 11 : http://bit.ly/1aEckv3
  • Special 1 & 2 : http://bit.ly/i8rQI0


K version : http://bit.ly/179K9VP

POSTER

J-version


*J-version tak banyak poster/gambar/teaser sebab ditayangkan pada tahun 2005*

K-Version





So sekarang ni aku excited nak tunggu siri korea pulak . Hehehhehe Even though dah tahu cerita akan jadi apa , aku tetap excited nak tengok macam mana diorang remake cerita ni . Huhu

Wassalam 

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan ...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers

Subscribe