Tutorial| Old Twitter Widget

5/03/2013 08:37:00 PM

Bismillahirrahmanirrahim . Assalamualaikum .


\

Hari ni aku nak ajar cara nak letak twitter widget yang lama . Ini oldskool punya . 
Okay . 
First of all , 

dashboard > layout > add HTML/Javascript

Kemudian , pastekan semua kod ni : 

<center><script src="http://widgets.twimg.com/j/2/widget.js"></script>
<script>
new TWTR.Widget({
  version: 2,
  type: 'profile',
  rpp: 10,
  interval: 6000,
  width: 200,
  height: 130,
  theme: {
    shell: {
      background: '#FFFFFF',
      color: '#000000'
    },
    tweets: {
      background: '#FFFFFF',
      color: '#000000',
      links: '#D8CEF6'
    }
  },
  features: {
    scrollbar: true,
    loop: false,
    live: false,
    hashtags: true,
    timestamp: true,
    avatars: false,
    behavior: 'all'
  }
}).render().setUser('username').start();
</script></center>





Klu : 

Hijau : Itu warna background shell korang . Boleh ubah . Shell tu apa ?
Ni hah shell :
Aku punya korang takboleh nampak sebab aku buat warna putih :)

Turquoise : Itu warna username . Better takpayah ubah , unless kalau korang guna bg shell warna hitam :3
Pink : Background belakang tweets korang . Aku cadangkan korang takpayah ubah .
Biru : Warna tulisan tweets korang . #00000 tu warna hitam . Dah molek dah :)
Oren : Itu warna segala links korang . Makna kata , username korang dalam tweet korang tu , apa2 link yang korang share dalam tweet korang akan jadi warna tu .
Kuning : Ada scrollbar atau tak . Kalau taknak tukar 'true' ke 'false'
Merah : Username korang . Taktahu ? Alah , yang ada @ kat depan tu :)


Selepas paste tu , jangan lupa preview dulu .
Untuk Blogskin user , korang cari kod sidebar korang , kemudian pastekan di situ .


Okay . Aku harap korang faham dengan tuto aku ni . hihihi . Alhamdulillah . Kalau ada apa-apa roger di comment atau cbox :)

You Might Also Like

2 comments

  1. Terima kasih . Dah lama cari tuto ni :)

    ReplyDelete

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers