Tutorial | Header

5/03/2013 10:06:00 PM

Assalamualaikum . Hihihih . Second tuto .
Malam ni kita belajar guano nak buat header yang tak transparent . Kredit to Kak Nana

First of all , open photoshop korang . Tak kisah lah cs berapa pun :)

Kemudian , ikut gambo ni .


width dengan height tu boleh ubah ikut width blog korang . 

Kemudian , file > open dan bukaklah imej yang korang nak . Contohnya macam kat bawah ni


Kemudian , drag image ke layer untitled tadi .


Dan dia jadi macam kat bawah ni kan ? Korang adjust lah apa yang patut dulu .

Kamudian , klik eyedropper tool tu , dan klik kat gambar tadi .


Dah sudah , korang tekan kat layer background tu dan tekan paint bucket tool .
Then tekan je kat layer background tu .


taraaa . dia jadi cemni kan ?


So... kalau nak buat macam header aku tu , mula-mula , korang tekan Rectangle tool.


Lepas korang nak lukis rectangle tu kat header tadi , silalah pilih warna putih .


jadi cemni ....




 Kemudian , kita taknak ah dia nampak nalaa punya kala putih dia tu , so , kita ubah opacity rectangle tu . Contohnya macam kat gambar bawah ni .


Then tekan huruf T (type tool) tu , dan type lah apa-apa yang korang nak . Kemudian , adjust lah width dan height tulisan tu . 
Then , blending . Right klik kat layer ayat korang tadi tu dan pilih blending options . Kat situ ada banyak options . Pilih je . Nak stroke/gradientoverlay etc...
Dah siap semua ... puas hati , tekan file > save for web and devices .
Kalau pada masa hadapan korang nak edit-edit sikit header ni , korang boleh save header ni dalam format PSD . Tekan save as je .

Ni ... freebies .


http://3.bp.blogspot.com/-LWcWAYjHPWo/UYPAH4WRIYI/AAAAAAAABEI/zSxOvnh1KGA/s1600/Untitled-1.jpg

width : 960 px
height : 500 px

You Might Also Like

0 comments

Terima kasih !

Popular Posts

  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera ASASI NI APA? Asasi (foundation) ni sebenarnya fast track ke degree selain daripada...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera wuhuu kini aku kembali ke bandar Kuala Lumpur yang tercinta sempena cuti Thaipusam pada hari I...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Tak pernah aku rasa puas hati dengan ending buku-buku fixi melainkan yang ini. Yan...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Wuhuu I’m back. So selepas beberapa siri pengenalan kepada Asasi Undang-Undang UiTM dan ...
  • Assalamualaikum wbt & selamat sejahtera Faq lagi. haritu tentang requirement. Sekarang ni , pasei asasi undang-undang tu sendiri. Soal...

Like us on Facebook

Daisypath Anniversary tickers

Subscribe